Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп призова към единство републиканци и демократи в годишната си реч

| обновено на 06.02.19 в 07:44
Снимка: БГНЕС
С призив за единство президентът Доналд Тръмп се обърна към американските законодатели в традиционния си ежегоден адрес, познат като речта "За състоянието на съюза". В изказването си той обърна внимание на теми като опазването на границата и отношенията с Русия. Президентът също обяви, че ще се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун между 27 и 28 февруари във Виетнам.

На фона на непримирими междупартийни борби, ожесточена атмосфера и личностни нападки, които описват сегашната американска политическа картина президентът отправи апел за промяна:

“Събрали сме се тази вечер в момент на безграничен потенциал. Със започването на работата на нов конгрес съм тук готов да работя с вас за постигане на исторически напредък с надеждата, че ще управляваме не като две партии, а като една нация.”

Но в същото време президентът обвърза постигането на този потенциал с разследването за руска намеса в изборите:

“В Съединените щати се осъществява икономическо чудо и единственото нещо, което може да го спре, са безсмислени войни, политиканстване или абсурдни партийни разследвания.”

Речта очерта постигнатото от Белия Дом и отправи поглед към предстоящите приоритети.

"През 20-ти век Америка спаси свободата, трансформира науката и промени стандарта на живот на средната класа. Сега трябва да пристъпим смело и решително към следващата глава на това велико американско приключение и да създадем нов стандарт на живот за 21-ви век."

Опазването на границата бе на преден план, като Тръмп предупреди:

“Това е морален въпрос. Беззаконието по южната ни граница е заплаха за безопасността и финансовото благополучие на всички американци.”
От международната политика държавният глава обърна внимание на прекратеното ядреното споразумение с Русия. 

“Може би ще успеем да договорим различно споразумение, като присъединим Китай и други, а може и да не успеем, при което ние ще надминем по инвестиции и иновации всеки един.”

Президентът обяви  че ще се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун между 27 и 28 февруари във Виетнам.
Стейси Ейбрамс - изгряваща звезда на демократите произнесе ответния адрес. Първата афроамериканка, която представя тази реч, се застъпи за средната класа и критикува намерението за изграждане на стена по границата:
”Демократите са готови да допринесат за сигурността  по границата, но всички ние трябва да приемем, че от селско стопанство през здравеопазване до предприемачество Америка се подсилва от присъствието на имигранти, не на стени.” 

Речта "За състоянието на съюза" бе представена на фона на течащи преговори за избягване на още едно прекъсване на работата на правителството, като основната противоречива тема е финансирането на стена по южната граница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна