Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер ще обсъдят в Брюксел сделката за Брекзит

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще обсъдят в Брюксел сделката за Брекзит. 

Мей отива днес отново в Брюксел за среща с лидерите на ЕС в опит да предоговори сделката за Брекзит.

Визитата ѝ цели постигане на гаранции, че Лондон няма да бъде обвързан за неопределено време с предпазен механизъм за избягване на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Европейският съюз многократно подчерта, че постигнатото споразумение за Брекзит няма да бъде предоговаряно.

Аргументът на Тереза Мей е, че Обединеното кралство не трябва да попадне в капана на „предпазния механизъм“, ако търговска сделка не бъде постигната. Тя ще изтъкне пред Жан-Клод Юнкер и европейските лидери, че споразумението по развода трябва да бъде променено, за да получи подкрепата на британските депутати, които настояха за „алтернативно уреждане“ на проблема, когато отхвърлиха нейната сделка за Брекзит миналия месец. От ЕС обаче отказват каквото и да било предоговаряне на споразумението, въпреки дадения на Мей мандат от Британския парламент за това.

Ирландският премиер Лео Варадкар потвърди становището на Брюксел, като посочи, че „предпазният механизъм“ е необходимата правна гаранция, че на остров Ирландия няма да се появи твърда граница. Утре Варадкар ще се срещне с Мей в Дъблин.

Днешната визита на Тереза Мей в Брюксел бе помрачена от коментара на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който заяви вчера, че има специално място в ада за онези, които водиха кампания за Брекзит без да имат план да го постигнат. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна