Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът призна Огнян Донев за невинен

Прокуратурата ще протестира оправдателните присъди

| обновено на 08.02.19 в 14:33
Огнян Донев
Снимка: БГНЕС
След 3 години съдебен процес Софийският градски съд обяви днес за невинни по делото за укриване на данъци изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и финансовия директор на компанията Борис Борисов. Случаят е от 2006 година. Обвинението е, че Донев е укрил 62 млн. данъци, а Борисов 7 милиона. Разследването започна през 2012 година и приключва сега на първа инстанция. Според прокуратурата решението на съда е неправилно и ще бъде протестирано.

Прокуратурата има съмнение по отношение безпристрастността на съдебния състав, който е отказал да си направи отвод в началото на делото. Затова ще се търси промяна в тази присъда на следваща съдебна инстанция.

Самият Огнян Донев коментира, че никога не се е съмнявал в своята невинност и обясни съдебните си проблеми с това, че през 2012 година тръгнал слух, че има политически амбиции да става премиер. Той смята, че след това са започнали всички разследвания срещу него, а прогнозата му е, че ще има още.

Огнян Донев  прогнозира, че въпреки оправдателната присъда, проблемите му със съдебната система няма да приключат скоро, а те започнали преди седем години, за да бъде спрян да стане премиер на България. 
"Нямам и никога не съм имал такива намерения" декларира Донев. 
На въпрос, отразява ли се случващото на бизнеса му, отговори:
"Разбира се, че зле. Моите колеги, които ме и преизбраха като председател на КРИБ с 99 процента болшинство, са доказателство, че в професионалните среди моите колеги са наясно със случващото се в България. Проблемът е, че това унищожава имиджа на най-голямата българска компания. Чужденците не са длъжни да знаят особеностите на България. Случват се някои неща, които не може да си ги обясним".

Прокуратурата ще протестира оправдателните присъди пред Софийския апелативен съд. Според прокурор Даниела Димитрова те са постановени от съдебен състав, който не е бил безпристрастен, въпреки наличието на доказателства за укриване на милионите данъци.

Димитрова оспори и защитната теза, че данъчната документация на "Софарма" е движена от счетоводител:

"Виждате ли, счетоводството на "Софарма" са изготвили декларациите и означава, че всеки, който може да си намери счетоводител да му води счетоводството, не може да носи наказателна отговорност за данъчно престъпление, което е абсурдно".

Донев коментира, че с оправдателната присъда, съдът е спаси капиталовия пазар в България. Декларира, че не е реваншистки настроен срещу прокуратурата – въпреки  това дело, старото му разследване за пране пари и възможността за още обвинения. Проблемите му с държавното обвинение били предшествани от разговор, с лице, което Огнян Донев не пожела да назове: 

"Беше ми казано, че тъй като съм имал амбиции да стана премиер на България, трябва по някакъв начин да бъда спрян. Длъжен съм да кажа, че никога не съм имал политически амбиции. Имал съм амбиции да се занимавам с това, което разбирам".

Дотук делото "Донев" – с продължителност  от разследването до оправдателната присъда над 6 години, струва на данъкоплатците 16 000 лева – за експертизи и вещи лица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна