Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл се усъмни в новите разкрития по случая „Скрипал“

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл поставя под съмнение достоверността на новите публикации, според които е имало и трети замесен в инцидента в Солсбъри, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Според британски медии трети човек, който е свързан с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри през март 2018 г., можело да е замесен в друг опит за отравяне, извършен в България през 2015 г.

„Видяхме съобщенията в тази връзка. Има само един въпрос: как е могло през 2015 г. да остане незабелязано използването на някакво бойно отровно вещество в Европа, защо това се е разбрало едва сега?“, каза Песков. „Не знаем доколко това отговаря на действителността и вярно ли е въобще. Не знаем на какво се основава новата информация и доколко е компетентен източникът ѝ“, допълни той.

По-рано британският в. „Телеграф“ съобщи, че по думите на негов източник британското следствие проучва версия, според която в отравянето на двамата Скрипал е участвал и трети човек - служител от руското военно разузнаване ГРУ на име Сергей Федотов. По данни на източника Федотов е трябвало да излети за Москва заедно с другите двама заподозрени - Александър Петров и Руслан Боширов, след отравянето на Скрипал, но в последния момент е останал във Великобритания. Възможно е той все още да се намира на британска територия.

Русия категорично отрича да е замесена в отравяне на Сергей и Юлия Скрипал с бойно отровно вещество „новичок“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна