Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

250 пациенти са оперирани до момента в центъра по епилепсия

250 пациенти са оперирани в Центъра по хирургия на епилепсията в болница „Св. Иван Рилски“. При 70 на сто от случаите се постига пълен контрол над пристъпите. Това съобщиха водещите специалисти от болницата доц. Петя Димова и доц. Красимир Минкин.

Центърът, който е единствен у нас, работи по световни стандарти и получава международно признание. Най-малкият успешно опериран пациент е на 2 години, разказва доц. Димова. Тя обяснява, че подходящите за операция пациенти са тези, при които пристъпите тръгват от едно огнище в мозъка:

„Първо, един пациент, когато дойде, най-важното е, че той трябва да има пристъпи, които не се овладяват от лекарства. Такива са около 30% от пациентите. Задължително се проучва вида на техните пристъпи, което е клиничният преглед, след което се провежда едно т.нар. „дългосрочно ЕЕГ“ (електроенцефалограма), което е минимум 3 дни. Прави се и ядрено магнитен резонанс".

Болните от епилепсия у нас са 50 хиляди, като при 10 хиляди медикаментите не действат. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от