Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел се опитва да обедини арабския свят срещу Иран

| обновено на 14.02.19 в 21:35
Бенямин Нетаняху

Израел цели обединение на арабския свят срещу Иран. Това стана ясно от днешните думи на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по време на близкоизточната конференция във Варшава.

На форума, организиран от Полша и Съединените щати, Иран не е поканен. Това предизвика противоречиви реакции в ЕС, който иска да запази ядрената сделка с Техеран, а Вашингтон се отказа от нея.
Вицепрезидентът Майк Пенс индиректно заплаши ЕС заради изготвения финансов механизъм за заобикаляне на американските санкции срещу Иран.

В центъра на вниманието на конференцията във Варшава с официалното наименование „За мир и сигурност в Близкия изток“ се оказа Иран. „Не си спомням такава солидарност и единство“, заяви израелският премиер Нетаняху.

„Свидетели сме на историческа повратна точка, когато израелският премиер и външните министри на водещи арабски държави имат пълно единодушие, че основната заплаха за мира и сигурността в Близкия изток е Иран... В стая с 60 външни министри, израелски премиер и външни министри на водещи арабски държави застанаха заедно и говориха с необичайна яснота и единство срещу общата заплаха от иранския режим“, каза Нетаняху, който е шеф на дипломацията на Израел.
По-рано Нетаняху предизвика силно възмущение с видеоизявление за подготвяна война срещу Иран, но клипът бе бързо редактиран.

„Мъртво родена“ нарече Варшавската конференция иранският външен министър Зариф. В Туитър той коментира, че Иран отдавна знае за илюзиите, които храни Нетаняху, а сега и светът е научил за тях.

В полската столица американският държавен секретар Майк Помпейо призова за „нова ера на сътрудничество“ в Близкия Изток.
„Нито едно от предизвикателствата в Близкия изток няма да се разреши от само себе си. Не можете да постигнете мир и стабилност в Близкия изток, без да се сблъскате с Иран - просто не е възможно. Зловещото му влияние в Ливан, Йемен, Сирия и Ирак е реална заплаха“, каза той. 

В знак на несъгласие с твърдия курс на Вашингтон срещу Техеран на конференцията във Варшава не присъстват първите дипломати на Франция, Германия, Испания и др.
България беше представена от вицепремиера Екатерина Захариева.
"Настояваме Иран да спре ядрената си програма и докато Иран изпълнява тази част от споразумението, Европейският съюз ще се опита да го задържи", заяви Захариева пред БНТ.

Върховният представител на ЕС Федерика Могерини също не е в полската столица, официално заради запълнен график. В Брюксел, където участва в срещата на военните министри на НАТО, тя коментира лаконично отношенията със Съединените щати:
„Имаме различни възгледи за ядрената сделка с Иран, но споделяме вижданията си по други въпроси. Мисля, че имаме сходни възгледи относно ракетната програма на Иран“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна