Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Управляващите се стремят към служебна победа с промените в Изборния кодекс

| обновено на 14.02.19 в 17:32
Президентът Румен Радев се включи в честванията на Трифон Зарезан в Сухиндол.
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва с изборното законодателство, е много сериозно и притеснително. коментира днес в Сухиндол президентът Румен Радев. Той определи промените в Изборния кодекс като подготвяна служебна победа на управляващите.

Държавният глава посочи, че едва вчера е бил информиран от главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС за случая от 2015 г. с опита за убийство чрез отравяне на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев.

Президентът заяви, че няма да подкрепи всички предложения на правителственото за посланически назначения, но отказа да посочи за кои държави става въпрос

Прозрачността на изборите не е гарантирана с промените в Изборния кодекс и отпадането на възможността за машинно и дистанционно гласуване, посочи президентът Румен Радев.

„Управляващите явно вече дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа с промените в този избирателен кодекс. Всичко това, което се случва – отказът да се спази законът  и да се избере нов състав на ЦИК, отказът да се ревизират избирателните списъци, отказът да се премахне вторият протокол от СИК-ии, поредната отмяна и отлагане на машинното гласуване, отмяната, тоталната на дистанционното гласуване са неща, които уронват демократичността и прозрачността на изборния процес“, каза той.

Румен Радев не отговори дали ще се възползва от правото си да наложи вето на Изборния кодекс.

Президентът посочи, че едва вчера е бил запознат от службите със случая от 2015 година с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и превода на венецуелски капитали в България. Този случай е в ресора на изпълнителната власт, където са службите, посочи държавният глава и допълни, че няма да коментира, докато фактологията не бъде окончателно уточнена:

„За мен наистина е тревожен всеки един такъв случай, който касае здравето и живота на българските граждани и който касае надеждността на нашата банкова система, защото тя вече е основен критерий за допускането ни в чакалнята на Еврозоната“.

По повод предложенията за дипломатическите назначения президентът Радев заяви, че не одобрява всички имена, представени му от правителството за подписване на укази, но уточни, че българските дипломати не трябва да бъдат делени на наши и ваши.

„Кадровите решения и съгласувателната процедура не трябва да бъдат и да се превръщат в публични дебати, защото това уронва престижа, както на нашите посланици зад граница, така и на страната“.

Държавният глава уточни, че не е подкрепил всички предложения, но отказа да назове за кои държави.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени