Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Василева: Професионалистите по здравни грижи трябва да имат достойни заплати

Три минимални заплати – психологическата граница, която би привлякла млади хора

Милка Василева, председател на съсловната организация "Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, в студиото на "Нашият ден"

На 1 март професионалистите по здравни грижи отново излизат на протест с искания за достойно заплащане.

"Проблемите са толкова много, хората са толкова изтощени от хилядите противоречия в здравеопазването, а обществото е недоволно от нас – обобщи в интервю за "Нещо повече" Милка Василева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Нашият труд е остойностен различно във всички страни, но никъде няма толкова ниско заплащане съобразно стандарта на живот, както у нас, добави Василева.

Навсякъде заплащането на професионалистите по здравни грижи е над средната заплата за страната. В България стартовата заплата от 900 лева, която не се спазва, е под средната заплата от 1100 лева. Няма как да привлечем млади хора към тази професия, която е трудна, отговорна и изтощителна. Повече това не може да продължаваме така, подчерта Милка Василева.

25 000 сме, от тях 3500 са в пенсионна възраст. Има огромен недостиг на медицински сестри, средната им възраст е 56 години. Средната възраст на акушерките е 53. Средната възраст на фелдшерите – 58. 

"Настояваме за три минимални заплати и смятаме че това е психологическата граница, която би привлякла млади хора. Трябва да има и добра възможност за кариерно развитие и ангажимент на държавата. Всяка година вече 25 години поставяме тези проблеми. На думи получаваме разбиране, очаквам да получим същото и сега. Заплатите трябва да бъдат достойни, защото иначе няма и добър имидж в обществото. Твърдя, че всички колеги, колкото и да са изморени, дават най-доброто от себе си. Но сме прекалено изморени. Погрижете се за нас, за да има кой да се погрижи за вас, допълни Василева:

"Ние не сме синдикат и би трябвало и синдикалните централи да носят малко по-голяма отговорност", каза още Милка Василева. 

Още по темата чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени