Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Анев с европейска титла на 20 километра

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Красимир Анев спечели европейската титла на 20 километра на първенството по биатлон в Минск - Раубичи (Беларус). Българинът изпревари норвежците Тарей Бьо и Ендре Стрьомсхайм, съответно с 3,7 и 11,1 секунди. 

31-годишният самоковец пропусна само една мишена във втората от четирите си стрелби и измина трасето за 53:18.1 минути. Българинът, който е европейски вицешампион в преследването от 2018 г. и взе бронз в спринта през същата година, успя да изпревари за първото място олимпийския шампион и носител на Големия кристален глобус Тарей Бьо.

До момента Красимир Анев бе спечелил 4 сребърни и 4 бронзови медала от Европейски първенства, но така и не успяваше да стигне до титла. Златният медал е втори за България в историята на Европейските първенства. През 2017 г. Владимир Илиев спечели на 10 км в Полша.

"В последния момент решихме, че ще стартирам в Минск. Говорихме с федерацията и взехме решение. Надявам се да направим и добра смесена щафета. Разбрах, че се бавя по трасето. Стрелях бавно, защото имаше постоянен вятър. Помогна ми факта, че се готвих на Белмекен, а там има силен вятър. Винаги съм щастлив да идвам в Беларус и Русия - това са държави, близки до нашата славянска култура“, сподели след финала новият европейски шампион пред руската телевизия "Матч ТВ".

Вадимир Илиев завърши 23-и с 6 грешни изстрела, Антон Синапов - 51-и също с 6 грешки, а Димитър Герджиков не финишира.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна