Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Боян Чуков: Има условия за пореден пробив в отношенията САЩ - Северна Корея

Ханой се превръща в азиатската Виена според анализатора

Боян Чуков
Снимка: БГНЕС

"Налице са всички предпоставки да бъде обявена поредната голяма крачка в отношенията между Северна Корея и САЩ. След два дни ще станем свидетели на втори успех - има всички предпоставки да се мисли точно така. В момента и двамата лидери имат остра нужда от успех на международното поле, тъй като това ще има голямо отражение в международен план". Това прогнозира пред БНР анализаторът Боян Чуков в коментар за предстоящата среща във Виетнам между севернокорейския лидер  Ким Чен-Ун и американския президент Доналд Тръмп.

"Ключовата дума е денуклеаризация. Въпросът опира до това кой как разбира тази дума. След срещата в Сингапур Северна Корея закри полигона си за ядрени опити и някои от ракетите бяха унищожени. Но севернокорейците искат и САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Южна Корея", отбеляза в предаването "Нещо повече" Чуков.

"За съжаление, ние изпускаме важен факт, че столицата на Виетнам бавно започва да се превръща в азиатската Виена - столица, която е приемлива за всички глобални играчи от региона. Виетнам има с Китай стокооборот от 100 млрд. долара, със САЩ - 50 млрд. долара, с Русия - около 5-6 млрд. долара. Виетнам започва да играе ключова роля в региона. Има много виетнамци, които са завършили у нас, но за съжаление сме доста безучастни. Икономически Виетнам напредва бързо", подчерта Чуков.

"Поради съображения за сигурност няма ясно разписание на събитията от срещата. Утре и вдругиден ще бъде направен преглед на отношенията в целия регион, не само между Северна Корея и САЩ. Интересното е, че може би към този момент Виетнам е най-добрият посредник между регионалните и глобални фактори", каза още Боян Чуков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна