Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът на медицинските сестри е справедлив според професионалисти по здравни грижи

Дискусия в рамките на Националната кампания за превенция на агресията срещу медици, организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/ под надслов "Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме".
Снимка: БГНЕС

Протестът на медицинските сестри е справедлив и го подкрепяме, независимо че не го организираме. Хората се организираха спонтанно и абсолютно справедливо, защото заплатите са изключително ниски и няма регулация на професията. И ние ще бъдем пред Министерството на здравеопазването“. Това каза за БНР Петя Недкова, член на ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Тя допълни, че исканията на протестиращите са изцяло синдикални - по-високи заплати и по-добри условия на труд, и припомни, че през май 2018 година от БАПЗГ са поискали по три минимални работни заплати за работещите в здравеопазването, защото в Европа заплатите на медицинските сестри са над средната за страната. 

„Тогава вече наистина може да има известно спокойствие в системата и могат да се върна хората да работят на работните си места и да работят само на едно място, а не на две и на три, защото те по тази причина са уморени. Трябва оттук нататък вече да има регулация на професията по отношение на самостоятелни дейности и на всички регламенти, които изискват европейските стандарти за регулираните професии“.

„Почти всички медицински сестри ще си сложат лентички на реверите, някои ще излязат и пред общините утре, но точни данни за броя им няма“, допълни Недкова в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“.

„В момента никъде не се спазват колективните трудови договори, а медицинските сестри, фелдшерите, лаборантите и другите здравни работници в страната извършват висококвалифицирани грижи, но не получават достатъчно пари“, каза тя:

„Всъщност най-многобройното съсловие в системата не получава достатъчно средства, защото парите не се разпределят правилно“.

„По повод отпуснатите допълнителни 30 милиона лева за здравеопазването, част от които ще бъдат отделени за повишаване на работните заплати“, тя заяви:

„Нямаме време да чакаме. Тази реформа в здравеопазването е започнала преди 30 години. Тогава бяхме на 25-30 години, сега сме на 55-60. Средната ни възраст е 55 години и просто хората нямат време да чакат. Изискват се спешни мерки, за да може по някакъв начин да се успокои системата и постепенно да се регулират дейностите в нея“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна