Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата – най-честата жертва на неразбирателството между родителите

Снимка: архив

14-годишно детето е в болница във Варна след побой, баща му е задържан за 72 часа. Пред БНР майката на момичето - Ирина Янкова, каза, че състоянието на дъщеря ѝ е добро, но психическата травма е голяма.

При развода на родителите две от трите им деца живеят с баща си във Варна.

„Отделът за закрила на детето ще прецени какво ще се случи с детето след излизането му от болницата – дали то ще бъде настанено в кризисен център или при близки роднини“. Това уточни в предаването „Преди всички“ Цветелина Стефанова, зам.-управител на Фондация SOS семейства в риск във Варна, и уточни: 

„Ситуацията носи риск и за по-голямото дете в семейството, което живее с бащата, затова и то трябва да бъде изведено от неговата грижа. Престоят в кризисния център е до 3 месеца, а ако има нужда от удължаване на престоя – се произнася съдия. За съжаление, децата стават най-честата жертва на неразбирателството между родителите“.

През годините Ирина Янкова е подавала редица сигнали за домашно насилие. Има издавани ограничителни заповеди срещу бащата. Той ѝ е отправял и заплаха за убийство. Янкова сподели, че не е получавала съществена подкрепа от Отдела за закрила на детето. За случая на домашно насилие в семейството ѝ е подала сигнал и до омбудсмана.

По данни на Агенцията за социално подпомагане, годишно в институцията постъпват около 3000 сигнала за насилие над деца.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна