Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 март ще се проведе

Шествие на радетелите на справедливостта и правата на жените пред Министерския съвет

Снимка: Архив, bgfundforwomen.org
Темата за домашното насилие, за насилието над жени, продължава да е актуална, за съжаление. Само през последния месец имаше два драстични случая на крайна мъжка агресия, стигаща до смърт.
 

Ако ви омръзна всяка седмица да четете новини за пребити и убити жени, ако сте жертва на насилие, ако сте приятели или роднини на жени, които и в момента са жертви или вече не са сред нас, ако ви е страх да вървите нощем сами по улиците, ако не се чувствате сигурни в собствения си дом, ако не искате да сте измервана спрямо външния си вид, ако не искате да сте бедна само, защото сте жена, ако подкрепяте правото на всяка жена да взима сама решения за собственото си тяло, ако ви е писнало от политическо бездействие, безочие, наглост и фалшиви новини, елате на Шествието за правата на жените. Елате, за да поискаме адекватни мерки и законодателство. Елате да покажем заедно, че ни пука, преди да сме се превърнали в хора, които не зачитат ничии човешки права!

Така гласи част от поканата на Българския фонд за жените за шествие пред Министерския съвет на 8 март от 18:00 ч.

Шествието се провежда за трета поредна година.

Промените в Наказателния кодекс са козметични, но за оценка на ефекта от тях е нужно време – коментира в ефира на Радио София Гергана Куцева от Българския фонд за жените. Тя е убедена, че по-важното е да се променят нагласите към подобни явления в обществото, има нужда от системни информационни кампании.

Звучи метафорично, но най-опасното място за жената днес е собственият ѝ дом. 

Напоследък се надигат и гласове против правото на избор на жените – особено при извършване на аборт… А това влече последствия и проблеми за цялото общество.

Женската организация е подготвила и издала наръчник и помощни материали, с които за учители по-лесно могат да въведат и говорят в клас по темата за домашното насилие. Толерантността, взаимното уважение и нетърпимостта към агресията трябва да се възпитат още в училище.

Поканата за шествието на 8 март е към всички, които вярват в справедливостта и човешките права, в равноправието на половете и са против насилието.

Чуйте повече по темата в разговора на Гергана Пейкова с Гергана Куцева.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!