Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов поклонически маршрут от Велико Търново до Рилския манастир

По пътя на светите мощи на Йоан Рилски

Преподобни Йоан Рилски е най-великият български светец, небесен закрилник на целия български народ
Снимка: www.bg-patriarshia.bg

На 1 юли група ентусиасти ще поеме по първия по рода си в България поклоннически маршрут в България “Светият път". През целия месец поклонниците ще извървяват пеша максимално близкия до автентичния маршрут на връщане на мощите на Св. Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир, а поводът е 550 годишнина от църковното събитие.

Протойерей Стилиян Табаков, председател на Поклонническия просветен център “Св. Йоан Рилски“, разказа пред БНР:

“Ние го наричаме поклонничество, в държавата се нарича “религиозен туризъм“, защото той по някакъв начин обхваща не само православието като поклонничество, но и другите религиозни общности, които практикуват този вид подвиг“.

Спрямо православните възгледи поклонничеството е вид подвиг, вид странничество. "Човек, за да получи от Бога, това което желае, нарамва върху гърба си, върху собствените си плещи, определени трудности, с които да покаже и пред Бога, и пред себе си, че иска да бъде с Бога. По време на поклонничеството човек преминава през различни стадии на своето духовно развитие", обясни протойерей Табаков. 

"В днешно време имаме едно затишие поради причината атеизмът в България, който години наред беше насаждан от комунистическата власт, но аз смея да твърдя, че поклонничеството в България се възражда", допълни протойерей Табаков.

Евгени Коев, преподавател в Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново, по чиято идея, разработена заедно с Паскал Пиперков, стартира поклолнническият маршрут, обясни в интервю за предаването “Хоризонт до обед“:

Работим по този проект повече от 3 години. Монашеската мисия, пренасяща костите на Св. Иван Рилски е едно знаменателно събитие. Проблемът, е че ние тепърва проправяме този път. Искаме по повод годишнината да обърнем внимание на държавните органи за огромния ресурс, който имаме. Светият път е нещо уникално, което ние българите притежаваме“.

Инициативата се осъществява с благословията на Светия синод.

Интервютата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.