Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обвиниха в пране на пари дъщерята на бившия президент на Узбекистан

Гулнара Каримова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералната прокуратура в южния окръг на Ню Йорк обяви, че е образувала дело срещу Гулнара Каримова, дъщерята на покойния узбекски президент Ислам Каримов. Заедно с нея ответник по делото е и Бехзод Ахмедов, бивш генерален директор на „Уздунорбита“ - дъщерно предприятие на руската телекомуникационна компания МТС в Узбекистан.

Двамата се обвинени в престъпен сговор с цел пране на пари. Ахмедов е заподозрян и в сговор за нарушаване на американския закон срещу корупцията в чужбина.

Каримова (46 г.) е в родината си, където в началото на месеца бе прехвърлена в колония заради многократни нарушения на своя домашен арест. Скоро след смъртта на баща си през 2016 г. тя бе осъдена в Ташкент на 5 г. домашен арест за измами и пране на пари. Ахмедов, по данни на следствието, живее в Русия.

Според US прокуратурата двамата са организирали още през 2001 г. корупционна схема, в хода на която Каримова получила подкупи на обща сума над 865 милиона долара, за да съдейства на чужди компании да стъпят на узбекския пазар. Ахмедов пък помагал за тази схема на МТС и две други телекомуникационни компании - руската „Вимпелком“ и шведската Telia Company AB.

В сряда в САЩ бе заведено дело и срещу МТС заради подкупите, като руската компания, която е вписана в Нюйоркската фондова борса, се съгласила да изплати на американската страна 850 млн. долара.

Обвиненията в пране на пари са свързани с многобройни финансови тансакции, имащи за цел да прикрият полученото от Каримова в банки в множество държави - от Латвия до САЩ.

Според прокуратурата Каримова е искала подкупи, а в замяна е обещавала да използва влиянието си в Узбекистан за осигуряване на лицензи на трите компании за работа в централноазиатската страна. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!