Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жп проект разклати управляващата коалиция в Италия

Вицепремиерите на Италия Луиджи ди Майо (вляво) и Матео Салвини.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблемите пред управляващата коалиция в Италия са задълбочиха днес със спор между лидерите на двете партии за високоскоростна жп линия между Торино и Лион, предаде АФП.

Вътрешният министър и вицепремиер Матео Салвини, ръководител на крайнодясната „Лига“, настоя търгът за новата връзка да бъде стартиран в понеделник, разгневявайки партньора си в управлението „Пет звезди“, който иска проектът да бъде прекратен.

Салвини заяви късно вчера, че ще продължи подкрепата си за настоящата коалиция „не-та“, имайки предвид опита на „Пет звезди“ да блокира този и други инфраструктурни проекти.

Лидерът на „Пет звезди“ и вицепремиер Луиджи ди Майо на свой ред посочи, че Салвини „налага нарушаване на договорката за кабинет и заплашва правителството с колапс“ с „безотговорното“ си поведение.

Премиерът Джузепе Конте се включи в скандала с мнението, че Италия не се нуждае от проекта. Ключов елементи от него е тунел от 57,5 км под Алпите, оценен на 8,6 млрд. евро, част от който вече е изкопан.

Високоскоростната линия ще съкрати двойно времето за пътуване между Торино и френския град Лион до само 2 часа и ще позволи стигането от Милано до Париж за само 4 часа в сравнение с настоящите 7.

Привърженици на линията, стартирана преди 20 г. и официално насрочено приключване през 2025 г., посочват, че значително ще намали вредните емисии.

Но оспорван доклад на италианското правителство миналия месец обяви, че проектът няма да бъде финансово изгоден и ще доведе до загуби от 7 млрд. евро до 2059 г. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна