Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин, готвил за Тина Търнър и Мохамед Али, прави гурмета край Варна

Гурме ястие
Снимка: Ани Петрова

Българин, готвил за Тина Търнар и Мохамед Али, храни туристи и гурме ценители край Варна. Всъщност, историята на шеф готвач Александър Мартинов е странна смесица от "Одисея" и "Пепеляшка", в която героят успява да пребори трудностите, да срещне принцесата и да постигне американската мечта. В интервю за БТА роденият в гр. Провадия, Варненско, Мартинов разказа, че от 1996 г. до 2011 година е живял в Детройт, САЩ. Прекъснал престоя си там за 3 години, за да замине за Париж, където е завършил престижния университет Le Cordon Bleu. Две години е бил управител на верига ресторанти в Швейцария.

В Детройт е готвил за Тина Търнър, Мохамед Али, Ролинг Стоунс, както и за Дрийм тийма на НБА, в който тогава са влизали Шакил Онийл и Денис Родман. Днес 50-годишният Мартинов ръководи кухнята на един от най-престижните хотели в курорта "Св.св.Константин и Елена" край Варна и приготвя с еднакъв мерак както храната за туристите, така и гурме вечери за ценители.

След промените през 1989 г. младият Мартинов отива с туристическа виза в Гърция, където се хваща като черноработник в един хотел. Там вече съдбата се намесва и се появява красивият принц на бял кон - в неговия случай принцеса от САЩ. Един ден край хотела, в който работи, минава младо момиче и пита за свободни места. Собственичката веднага решава, че работникът й ще спи на терасата, а в стаята му ще бъде настанена туристката. Младото момиче моли българина да го заведе до плажа и през следващите две седмици непрекъснато търси услугите му. На въпроса как са се разбирали, след като не е знаел английски, Мартинов казва, че са си говорели на езика на любовта и с пантомима, разбира се. В края на почивката си Джулия му заявява, че ще се омъжи за него.

"Всъщност, аз не разбрах съвсем какво ми казва, но се съгласих, само мир да има", обяснява Мартинов. Признава, че бъдещите му тъст и тъща - с доходи доста над средните за САЩ, надали вой. Но Джулия беше категорична и отстоя решението си, спомня си Мартинов. Двамата насрочват дата за сватбата, той остава в Гърция, а тя заминава за Франция да си довършва дисертацията. Малко след това обаче се обажда и го вика при себе си. След дълги перипетии Мартинов пристига в Лион, където се събира със своята Джулия, дори успява да я доведе до България през 1995 г., за да сключат брак, и в началото на следващата заминават за САЩ, където заживяват в Детройт.

Започва работа в мексикански ресторант. Три месеца по-късно талантът му е оценен и мениджърът го вика, за да го повишат. Така попада в кухнята на Детройт Пистънс - баскетболния отбор на града. Тогава тръгва на интензивни езикови курсове, записва се и в колежанска кулинарна програма. За този период от живота му спомените му са доста смътни, тъй като спи само по 2-3 часа на денонощие. "Днес говоря свободно не само английски, но и френски, гръцки, турски, но тогава беше ужасно", спомня си Мартинов.

След шест месеца усилията му дават плод и той вече готви за ВИП гостите на баскетболния отбор. Въпросът как се изхранват такива грамадни мъже, високи по два и кусур метра го кара да се засмее. Разказва, че момчетата понякога са на 4-5-6-степенно хранене в зависимост от броя на тренировките им. Спомня си, че от готвачите се е искало да напълнят блок масата, а баскетболистите са си вземали точно каквото са казали диетолозите им. По това време българинът е готвил и за Дрийм тийма на НБА, в който са влизали Шакил ОНийл, Скоти Пипън, Денис Родман.

Най-яркият му спомен е за Големия Шак. "Един ден подготвих огромна телешка рибица около 9 килограма, печена цяла в продължение на 8 часа. Тръгвам да режа първите парчета, пред масата застава някой и ми казва нещо. Вдигам глава и виждам Шакил ОНийл, който дружелюбно избоботва да му подам по-дебело парче", спомня си Мартинов.
Впоследствие той прекъсва престоя си в САЩ за три години и заминава за Франция, за да учи в престижния Le Cordon Bleu. Дипломира се с правото не просто да работи като шеф готвач или шеф сладкар, но и като мениджър на цял курортен комплекс или верига заведения. Разказва, че избира обучение във Франция, тъй като там школата е желязна и макар тази страна вече да не е абсолютно доминираща в сферата на кулинарията, си остава сред водещите световни сили. Точно там навлиза и в тайните на гурме кухнята.

След завръщането в САЩ започва работа в елитни ресторанти. След клиентите му са Ролинг Стоунс, Арета Франклин, Барбара Буш, Ана Курникова, Мохамед Али. Особено топли спомени храни за срещата си с Тина Търнър. При посещението си в ресторанта тя си поръчва гръцка салата. Мартинов обаче го ударя на патриотизъм и решава, че може да я изненада с българска шопска салата, която оценява като по-хубава. Прави я както му е редът - с печен, а не със суров пипер, с настъргано сирене, маслина и люта чушка отстрани. Накрая Тина Търнър го вика, благодари му за изненадата и иска рецептата.
Успехите му далеч не се изчерпват с ВИП клиентите, които обслужва. Явява се и печели кулинарни състезания. Преподава. Успява да създаде и патентова собствени сосове. А първият му съвет към всеки, който ще готви, е да приготвя храната така, все едно я прави за себе си. Ако готвачът е доволен, и хората ще са щастливи, казва майсторът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна