Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жената чудо призова за равни права преди изборите в Израел

Гал Гадот
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холивудската кинозвезда Гал Гадот защити своя колежка, която бе разкритикувана от израелския премиер Бенямин Нетаняху, че оспорва отношението на партията му „Ликуд“ към арабските граждани на еврейската държава, предаде АФП.

Нетаняху и „Ликуд“ са обвинявани в използване на тактика за сплашване и в демонизиране на израелското арабско население преди парламентарните избори на 9 април в опит да мобилизират дясната си база.

„Обичай съседа си като себе си“, написа родената в Израел Гадот в Инстаграм. Призивът й бе отправен, след като популярната израелска моделка и актриса Ротем Села бе смъмрена от Нетаняху.

„Не става въпрос за ляво и дясно, евреи и араби, светско и религиозно. Става въпрос за диалог за мир и сигурност и толерантност към другия“, написа Гадот, която доби световна известност с ролята си на Жената чудо.

Преди това Села пусна гневен пост, след като гледала по телевизията културния министър Мири Регев. Тя повтори линията на „Ликуд“, предупреждавайки електората да не избира опонентите, които в случай на победа щели да формират алианс с израелски арабски партии. Което според АФП е крайно невероятен сценарий.

„Кога по дяволите някой в това правителство ще обяви пред обществеността, че Израел е държава на всички свои граждани и че те са равни“, попита реторично Села.

„Скъпа Села“, написа в отговор Нетаняху – „Израел не е държава на всички свои граждани. Според закона Израел е държава на еврейски народ и само на него“.

По този начин той припомни за спорния закон, който бе приет миналата година и обявява Израел за нация-държава на еврейския народ, понижавайки статута на арабския език.

Израелските араби съставят около 17,5% от населението. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени