Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дисквалифицират от изборите в Израел крайнодесен съюзник на Нетаняху

Михаел Бен-Ари
Снимка: Уикипедия

Лидерът на крайнодясна еврейска партия, която премиерът Бенямин Нетянаху подкрепи преди парламентарните избори в Израел през април, трябва да бъде дисквалифициран, обяви главният прокурор, цитиран от АФП.

Израелската избирателна комисия започва днес да обсъжда петиции за забрана на кандидати за вота на 9 април.

Главният прокурор Авичай Манделблит каза късно във вторник, че скорошни коментари на лидера на партията Еврейска сила Михаел Бен-Ари се равняват на „подстрекаване към расизъм“ срещу израелски араби, които са 17,5% от населението на страната.

Бен-Ари определи израелските араби като „предатели“. Решение за дисквалифицирането му може да бъде обжалвано във Върховния съд на Израел.

Самият крайнодесен лидер, който е бивш депутат, пък призовава за недопускане на участие в изборите на арабски партии заради тяхната „липса на лоялност към Израел и подкрепа за терора“ срещу еврейската държава.

Бен-Ари е кандидат на обединението Съюз на десните партии, което подкрепя Нетаняху и в момента има 5 депутати в 120-местния Кнесет. Проучваният сочат, че алиансът ще увеличи представителите си с един.

Премиерската партия „Ликуд“ пък ще получи има с един по-малко депутати - 30, сочат сондажите. А заедно с общо 5 съюзника, включително десния съюз, може да си осигури крехко мнозинство от 61 членове на Кнесета.

Като основен противник на Нетаняху се очертава центристкият алианс „Синьо и бяло“ на бившия шеф на Генщаба Бени Ганц и на ексминистъра на финансите Яир Лапид. Анкетите му отреждат 31 места в парламента. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна