Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тръмп на тропиците“ се среща с истинския Тръмп

Бразилският президент Жаир Болсонаро говори пред Американската търговска камара във Вашингтон.
Снимка: БТА

Бразилският президент Жаир Болсонаро подписа във Вашингтон споразумение, което ще позволи американски сателити да бъдат изстрелвани от военна база в Бразилия, предаде Франс прес.

Базата Алкантара има идеално разположение заради близостта си до екватора, което позволява икономия на гориво до 30 процента. Бразилия ще се конкурира с космодрума Куру във Френска Гвиана.

Вчера, през първия ден от посещението си в САЩ, Болсонаро подписа споразумение с американски компании за изстрелване на сателити за търговски цели от базата Алкантара.

В реч пред Американската търговска камара крайнодесният бразилски президент отново изрази възхищение от американския си колега Доналд Тръмп и се обяви за сближаване между двете страни.

„Трябва да благодарим на Бог за неотдавнашната идеологическа промяна в Бразилия. Искаме да направим Бразилия велика, така както Тръмп иска да направи Америка велика“, каза Болсонаро.

Новият бразилски президент, който е от крайната десница, зае поста в началото на годината, след като начело на най-голямата икономика в Латинска Америка повече от едно десетилетие бяха социалисти.

Болсонаро спомена в речта си и ситуацията във Венецуела. „Трябва да освободим венецуелската нация. Разчитаме на САЩ за постигането на тази цел“, каза той.

Днес бразилският президент, който е наричан „Тръмп на тропиците“ ще бъде приет от „Болсонаро на Севера“ - самия Доналд Тръмп, посочва АФП. Очаква се двамата да обсъдят търговски въпроси и как да бъде принуден венецуелският президент, социалистът Николас Мадуро, да се оттегли от властта.

САЩ и Бразилия са сред около 50-те държави, признали венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, председателя на парламента, за изпълняващ длъжността президент.

Новият бразилски президент започна вчера визитата си в САЩ - първа за него зад граница - с изненадващо посещение в централата на ЦРУ. То не фигурираше в официалната програма на Болсонаро и подчертава желанието му да разчита на влиянието на САЩ в Латинска Америка за борба срещу, както той казва, комунистическата заплаха за демокрацията, отбелязва агенцията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна