Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Промените в пенсионната формула от началото на годината доведоха до проблемите

Бившият социален министър няма да участва в евровота

Снимка: БНР

„Нинова или не познава фактите, или лъже“. Това коментира пред БНР бившият министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по повод думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че неговата реформа през 2015 година е била в ущърб на пенсионерите.

„Вероятно след всички драми, които има в нейната партия, иска да отвлече вниманието, но просто не е вярно това, което тя говори. Няма хора, които са ощетени от промените в пенсионната система от 2015 година. Готов съм да се подпиша и да споря с който познава темата. Очевидно г-жа Нинова не е от тях“, подчерта Калфин.

В предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ той посочи, че направените в началото на тази година промени в пенсионната формула реално са довели до днешните проблеми.

„Със Закона за бюджета ГЕРБ направи доста промени и всички от тях са проблемни. На практика подмениха основните идеи в това, което бяхме направили през 2015 година. В това, което беше прието 2015 година, сега трябваше да започне да се изчислява от 1997 година, откогато НОИ има данни и информация за това какъв е осигурителният доход и какви са осигуровките на всеки един човек. Сега с абсолютно никакви мотиви този срок беше доведен до 2000 година – тоест, доходите от 1997 до 2000 година не се отчитат, което ощети 37% от пенсионерите. Говорим за три години, а от 1997 до 2019 са 22. Разбирате, че относителната тежест, даже някой да е получавал хиперголеми доходи, а аз не познавам такива хора в периода на икономическа криза, пак няма как да взима много висока пенсия. Това беше абсолютно излишна, вредна поправка, която аз искрено се надявам, че ще бъде променена. Но това не изчерпва всички промени, които се създадоха в пенсионната система - отново се върна таванът на новите пенсии. Трябваше новите пенсии от тази година да нямат таван. Ощетени са всички тези, които разчитаха на закона и чакаха тази година да вземат пенсии без таван. Беше променена и формулата за тежест на година трудов стаж“.

Ивайло Калфин обясни, че това ощетява хората, които са вземали по-високи доходи и изрази надежда и тези промени да бъдат отменени.

Членството в ЕС е безсмислено, ако не се подобрява животът на всички български граждани, категоричен е Калфин, според когото „ЕС може да помогне, но не пряко, за подобряване на социалния статус на хората“.

„Аз лично няма да участвам в европейските избори, което съвсем не значи, че не съм дълбоко в европейската тематика. Работя във и за различни европейски институции и не съм спирал от поне 10 години“, каза още Калфин.

Интервюто с Ивайло Калфин можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна