Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Износът на американско уиски пострада сериозно в резултат на тарифната война на САЩ с останалия свят

Износът на американско уиски се срина през втората половина на 2018-а година, понасяйки сериозен удар от по-високите мита, наложени от търговските партньори на САЩ, след като администрацията на Доналд въведе високи тарифи за вноса на стомана и алуминий, съобщи в четвъртък Distilled Spirits Council (Съвет за дестилирани спиртни напитки на САЩ), цитирана от Ройтерс.

През миналата година Канада, Китай, Мексико и Европейският съюз наложиха вносни мита, вариращи от 10% до 25% за американското уиски и бърбън, което, според Distilled Spirits Council, е довело до спад с 11% на износа на уиски от САЩ през второто полугодие.

За първите шест месеца на 2018-а година износът на американско уиски се е увеличил с цели 28% в сравнение със същия период на 2017-а година, благодарение отчасти на компании като производителя на "Джак Даниелс" - Brown-Forman Corp., които осъществиха голям предварителен износ, най-вече в посока на Европа, преди въвеждането на по-високите мита.

За цялата изминала година износът на уиски от САЩ се е увеличил с "едва" 5,1% до 1,18 млрд. долара, което обаче представялва значително забавяне спрямо растежа с 16% през 2017-а година.

Износът в посока на Европейския съюз пък е спаднал през втората половина на 2018-а година с цели 13,4%, след ръст с 33% през първото полугодие. Европейският съюз, който наложи 25 прицентни мита за американското уиски, е най-големият пазар за спиртни напитки и възлиза на близо 60% от общия износ от САЩ, показват данни на Distilled Spirits Council.

По-рано през март от компанията Brown-Forman, произвеждаща "Джак Даниелс", заявиха, че абсорбирането на негативния ефект от въведените тарифи на ключовите европейски пазари е основна причина за спада в брутния марж на печалбата за последното тримесечие на миналата година. Компанията също така заяви, че продажбите й ще бъдат засегнати сериозно през настоящата година, ако въведените от ЕС мита останат в сила.

"Сега щетите върху американския износ на уиски се увеличават, като това представлява косвена вреда от продължаващите световни търговски спорове", заяви главният изпълнителен директор на Съвета за дестилирани спиртни напитки - Крис Сунгър.

Общият износ на алкохолни напитки от страна на САЩ нарасна през 2018-а година с 9,5% до 1,8 млрд. долара, но също бележи забавяне спрямо 2017-а година, отчита докладът на Distilled Spirits Council.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от