Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Кабаиванов: Националният съвет на СДС ще реши дали ще бъдем с ГЕРБ на евровота

Той прогнозира 8 души от общата листа на СДС-ГЕРБ

2
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и СДС ще се явят заедно на евроизборите през май. Съюзът на демократичните сили ще получи сигурни места в листата, заяви вчера премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов след разговор с председателя на сините Румен Христов.

"Не става дума за коалиция с ГЕРБ. Въпросът не е окончателно решен. Националният съвет на СДС реши да се проведат разговори с партиите от ЕНП". Това каза пред БНР Емил Кабаиванов - заместник-председател на СДС и бивш лидер на партията.

"След като "Демократична България" едностранно прекрати разговорите с нас, ние имаме две опции - или да се явим сами на изборите за Европарламента, което със сигурност значи, че няма да имаме представител в ЕП, или да се явим заедно с ГЕРБ", добави в предаването „12+3“ Кабаиванов и уточни, че това не е коалиция, а общо явяване на евроизборите. Той посочи, че по европейски теми с ГЕРБ имат еднакви възгледи, различията им са по вътрешнополитически теми - най-вече по енергийната политика, по преференциалния вот и по забавената децентрализация в управлението.

Кабаиванов посочи, че решението за общо явяване с ГЕРБ на евровота ще бъде взето на заседание на Националния съвет на СДС и изрази съмнение, че лидер на друга партия би могъл да им посочи кандидата за евродепутат от тяхната партия. Той прогнозира 8 души от общата листа на СДС-ГЕРБ да влязат в групата на ЕНП в Европарламента.

На въпрос за апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов Кабаиванов отговори, че има контролни органи, които трябва да проверят и да се произнесат за това има ли нарушения в придобиването им.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Емил Кабаиванов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна