Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев за личната си история и новата си кауза – „Коридор №8“

БНР Новини
Ива Дойчинова и Красимир Георгиев в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Росица Александрова

Тази сутрин гост на Ива Дойчинова в „Нашият ден“ беше ултрамаратонецът Красимир Георгиев, известен с участието си в най-тежкото състезание в света по маршрута „Бадуотър“ в Долината на смъртта, както и с много други свои невероятно дълги бягания, някои от които продължават по няколко денонощия и по време на които той пробягва стотици километри по пресечен терен.
Ива Дойчинова попита своя гост как е стигнал до идеята да почне да съчетава своето бягане с обществени каузи.

Красимир Георгиев: „Когато в продължение на 20 години бягах по най-големите и най-брутални места на земята, и това е супер готино, си доказвах някои неща на самия себе си. Но като се прибрах в България, изведнъж видях един друг свят. А аз мога да правя това – да тичам, да бягам. Друг може да строи кораби, трети може да лекува. Аз мога да бягам и изведнъж разбрах, че с това мога да помогна на някой. Защото е много важно да си помагаме, да държим един на друг.
Изведнъж разбрах, че когато ти, чрез това което правиш може да промениш живота на някого, това вече те отпраща в друго измерение. Това е изключително чувство, да го усетиш. Така се роди събитието – 36 часа на пътека. Исках да бягам на пътека, исках да се предизвикам, но в същото време си казвах: „Уау, това ще помогне на някой“. И то наистина помогна – в случая на сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“. Това са едни малки герои, които не само че преминават през рак, но след това отиват на олимпиади и взимат медали за България. И никой не знаеше за тях. И затова всички средства от това, което правя отиват при тях. След това 55 часа в Пловдив. И това е изключително – да можеш да го направиш, защото като видиш блесналите очи на някой, който се е вдъхновил от това, което ти правиш, това е нещо невероятно. И друго „благодаря“ не ти трябва.
Ива Дойчинова: „Какво представлява новата ти кауза „Коридор №8“?“
Красимир Георгиев: „Коридор №8“ е новият ни проект. Вече официално имаме подписана подкрепата на тримата премиери: на г-н Бойко Борисов, на г-н Зоран Заев, премиера на Северна Македония, и на г-н Еди Рама, премиера на Албания. Те много харесват каузата и я подкрепят. Въпросът е, защо ние решихме да се включим и така да опознаем всички наши съседи. Отговорът е: защото това са нашите съседи, това е нашият коридор. Това не е коридорът на Франция и Белгия. Това си е коридор на Балканите и аз искам чрез това мое бягане, за него да се чуе повече. Аз искам да науча повече за хората от Северна Македония, аз искам да разбера за хората от Албания. И това е един много добър начин да го направиш. Самото бягане е 12-13 дни, но целият проект ще продължи 2 месеца.“

Какво още освен самото бягане ще включва новият проект на Красимир Георгиев, кой още ще участва в него, както и какъв път е изминал той, за да стигне до него и каква е личната му повече от 20-годишна история в бягането с кауза можете да научите в звуковия файл.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.