Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания глоби Siemens и още 14 компании за измама с обществени поръчки за железопътния транспорт

Испанска агенция за защита на конкуренцията

Испанската агенция за защита на конкуренцията глоби Siemens, Alstom, Actividades de Construccion y Servicios (ACS) и 12 други компании със 118 млн. евро по обвинения за измама при обществени поръчки, възложени от железопътния инфраструктурен оператор ADIF, съобщава агенция MarektWatch.

Испанският регулатор, известен като CNMC, обяви, че 15-те компании, които са били глобени, са действали като три отделни картела, за да манипулират процеса на договаряне за период от цели 14 години.

В допълнение към тези 118 млн. евро CNMC наложи и глоби в размер на 666 хил. евро на директорите на 14 от компаниите, за които бе установено, че са отговорни за тези манипулации.

Според испанската агенция 15-те дружества са се договаряли във различни конфигурации за неправомерно разпределяне на договори, свързани с електрифицирането на високоскоростната железопътна мрежа AVE, електрификацията на редовната железопътна мрежа и за инсталирането и поддръжката на високоскоростно железопътно оборудване.

Общата стойност на договорите за електрификация на AVE, възложени на този картел, е достигнала 837 млн. евро, посочи испанският регулатор CNMC.

Поделението Cobra на испанската строителна група ACS бе глобено с 27,2 млн. евро, докато германската компания Siemens отнесе глоба от 16,8 млн. евро, съобщи испанската агенция за защита на конкуренцията. Фирмата Alstom, която предупреди регулаторния орган за дейността на картела като част от програма за подаване на сигнали за нередности, пък беше наказана с глоба в размер на  8,8 млн. евро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени