Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмов портрет на София в 105 минути с премиера в Дома на киното

Снимка: Камен Во Студио
Филмът „105 минути София“ ще има  премиерна прожекция в Дома на киното от 18:30 ч. този петък (29 март). Лентата е включена в програмата на 23-тия София филм фест.

Пълнометражният документален филм представя всички исторически етапи, през които София е преминала, за да добие съвременния си вид. Разказът се движи по времевата линия на историята на града - от първите открити артефакти в софийското поле от 6000 г. пр. Хр. до наши дни.

Филмът разказва за открития в археологията, достижения в архитектурата и градоустройството, в науката и изкуствата. Представени са най-ярките обществено-политически събития и факти, ролята на личностите и хората, населявали града в продължение на 8000 години.

В продължение на седем години снимачният екип, и създаваше тв истории като епизоди на съществуващата документална поредица „5 минути София“. Сега – след опит и достатъчно проучвания и снимки, е сглобен пълнометражният документален филм.

От Българската национална филмотека са помогнали с ценни документално кадри. Снимките вървят на границата на игралното и документалното, представени са 77 личности.

След премиерата на „105 минути София“ в програмата на София филм фест се предвиждат прожекции и в киносалоните на „Люмиер Лидл“, филмотечно кино „Одеон“ и „Културен център G8“ в София. Планират се гостувания на филма в Българските културни институти в Европа, посветени на 140 годишнината от обявяването на София за столица на България в периода март - септември 2019 година.

Телевизионната премиера на филма ще бъде на 4 април в програмите на БНТ. Филмът ще бъде излъчен и на 17 септември – Деня на София.

Още подробности за сюжета чуйте от сценаристите Камен Воденичаров и Таня Димова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна