Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режимът на Мадуро наложи на Гуайдо забрана за заемане на изборни длъжности

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режимът на Николас Мадуро във Венецуела, получил увереност от руско военно присъствие в страната, наложи 15-годишна забрана за заемане на изборни длъжности на подкрепяния от САЩ опозиционен лидер Хуан Гуайдо, предаде АФП.

Забраната бе обявена от главния ревизор на Венецуела Елвис Аморосо, натоварен със задачата да следи за прозрачността на венецуелската администрация с мотив - предполагаема корупция. Имало нарушения, установени в декларацията за имуществено състояние на Гуайдо.

Гуайдо, който е председател на парламента и е признат за временен президент от САЩ и повечето страни на ЕС, заяви, че забраната е невалидна, защото е наложена от незаконно назначен човек.

„Той не е генерален ревизор… Легитимният парламент единствен има правомощия да назначи генерален ревизор“, каза той.

Обявената забрана предизвика незабавно реакцията на САЩ, като говорителят на Държавния департамент Робърт Паладино нарече това „нелепост“.

През февруари службата на генералния ревизор на Венецуела започна проверка на декларацията за имущество на Гуайдо. „Той е направил 91 визити извън територията на страната на обща стойност 310 милиона боливара (около 94 000 долара по настоящ курс), без да оправдае произхода на тези средства“, заяви Елвис Аморосо.

Бившият кандидат за президентските избори през 2013 г. Енрике Каприлес беше санкциониран по същия начин и това му попречи да се яви на изборите през 2018 г., припомня агенцията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна