Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Андрю Канеса: Брекзит може да сближи Испания и Гибралтар

Гибралтар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Андрю Канеса от университета в Есекс, професор по социология и дългогодишен изследовател на темата за Гибралтар не е изключи пред БНР задморската територия на Обединеното кралство все повече да се доближи до Испания и в крайна сметка да бъде договорен „съвместен суверенитет“

„Към този момент отношенията между Гибралтар и Испания са регулирани от Европейския съюз, тъй като става дума за членство и на двете страни в него. С Брекзит - Гибралтар също ще напусне Европейския съюз като част от Обединеното кралство, което ще го направи трета страна за останалите 27 държави, включително и за Испания. Досега Европейският съюз беше неутрален, но с напускането на Обединеното кралство - той ще застане на страната на Испания, а това може да създаде огромен проблем“, коментира той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него икономическият натиск, който Испания може да окаже върху Гибралтар е едната страна на въпроса. Другата е, че Обединеното кралство вече няма да е толкова силна страна в световния ред. Това означава, „че няма да може да защитава нашия специфичен интерес, а това създава екзистенциален проблем тук, в Гибралтар“.

Много испанци работят в Гибралтар и съвсем малко гибралтарци - в Испания. Около 13 000 испанци всеки ден преминават границата, за да отидат на работните си места в Гибралтар. Ние зависим от тяхната работна сила…Също така има много голям проблем с летището, което се намира на територия, която според договора е част от Обединеното кралство. Експлицитно обаче това не означава, че и въздушното пространство е негово притежание. Нали разбирате колко голям проблем е това за Гибралтар“, каза Канеса.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна