Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган губи Истанбул

| обновено на 01.04.19 в 19:07
И управляващи, и опозиция твърдят, че именно техният кандидат печели в най-големия град в страната - Истанбул

Продължава битката за Анкара и Истанбул след вчерашните местни избори в Турция. В мегаполиса на Босфора кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води само с две десети от процента - или с малко под 24 000 гласа, пред бившия премиер Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Йълдъръм заяви, че отчетените като невалидни бюлетини са над 319 000 и могат да променят резултата.

Той подчерта, че невалидните бюлетини са над 10,5 пъти повече от гласовете, с които конкурентът му води, но допълни: „Без съмнение, когото избирателната комисия признае, той ще стане кмет. Ние знаем как да поздравяваме, но има полза да се напомни, че процесът (по преброяването) все още не е свършил“.

Лидерът на истанбулската организация на управляващата партия Байрам Шеноджак заяви по време на пресконференция, че има съществени разминавания между техните данни и официалните резултати. По думите му има много случаи, в които резултатите на техния кандидат не са били отчетени и Бинали Йълдъръм е спечелил.

По-рано генералният секретар на Партията на справедливостта и развитието Фатих Шахин беше категоричен, че формацията ще обжалва резултатите в Истанбул и във всички общини в Анкара.

Невалидните бюлетини в турската столица са около 80 000. Кандидатът за градоначалник Мехмед Йозхасеки и всички представители на ПСР подчертаха, че желаят народната воля да бъде отчетена точно.

Кандидатът на опозицията в Истанбул Екрем Имамоглу от своя страна приветства изявлението на Йълдъръм, че ще признае резултата. Той заяви, че е получил гласове от всички сегменти на обществото, включително кюрдски и на симпатизанти на Партията на справедливостта и развитието.

Партията на националистическото действие ще оспорва резултатите в източната провинция Ъгдър, където губи срещу кюрдски кандидат, и в Къркларели в Тракия, където губи срещу независим. От прокюрдската Демократична партия на народите имат претенции за 2500 гласа в Муш, където губят само с около 600 гласа разлика.

Избирателната активност на вчерашните избори в Турция беше около 84,5%. Общият брой на невалидните бюлетини в страната е 1 395 233 или 3,2% от всички подадени гласове. Само в града край Босфора невалидните бюлетини са малко над 290 000.

В национален план коалицията между Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие печели общо над 51,5% от гласовете. Опозиционният алианс на Народнорепубликанската и Добрата партия е подкрепен от 37,5 на сто от турските граждани. Народнорепубликанската партия печели в крайбрежните области и Тракия, където традиционно се представя добре.

Със 7% разлика кандидатът на опозицията е победител и в град Текирдаг, където турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи изказването си за намеса в работата по българския закон за вероизповеданията, предизвикало скандал между двете страни. Партията на справедливостта и развитието води убедително в анадолските и черноморските провинции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна