Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната такса 10 ст. на километър за камиони до 12 т, предлага МРРБ

За по-тежки е до 94 ст., превозвачи наричат предложението „безумно“

| обновено на 01.04.19 в 19:36
Снимка: БГНЕС

Регионалното министрество започна преговори с превозвачите за определяне на тол таксите за тежкотоварните автомобили.

От 10 стотинки за километър за товарни автомобили с тегло до 12 тона, до 94 стотинки за най-тежките и най-мръсни камиони включва предложеният за обсъждане вариант.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова не очаква лесни преговори, но реформата е необходима, за да има средства за ремонт на пътищата:

"Превозни средства над 12 тона. Цените са средно за Европа и автобусите в така предложения вариант за тарифа, са с ниска тарифа, като общите приходи, които са заложени да бъдат събрани от автобусните превозвачи, са в същия размер, в който държавата получава средства от винетки от тези превозвачи. Идеята и принципът там е който пътува повече и извършва повече превози, да заплаща повече".

Николай Нанков: "Трябва да възстановим справедливостта във финансирането на пътния фактор. Може би лоша дата избрахме - 1-ви април. Да не го приемат като шега наистина. Факт е, че по някои от конкретните цифри имаме огромни разминавания. На две категории, на две групи сме разделили отделните класове републикански пътища".

Пред "Хоризонт“ Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи коментира, че предложените такси за товарни автомобили над 12 тона са "поредното безумно предложение, което се прави към автомобилния бизнес". И заяви, че приемането на тези такси ще окаже влияние върху инфлационните процеси и ще доведе до поскъпването на стоките за крайния потребител.

Тол таксите за тежкотоварните автомобили се въвеждат от 16 август. Те ще се начисляват на база изминати километри за половината от републиканските пътища, като цените за превоз по магистралите и първокласните пътища са по-високи от тези по втори и трети клас. Движението по всички останали над 30 хиляди километра пътища остава безплатно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна