Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на антикорупционната комисия с охрана от НСО заради заплаха за живота му

Срещу мен се води компроматна война от проверявани олигарси, заяви Пламен Георгиев

| обновено на 02.04.19 в 19:23
Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев отказа днес да коментира твърденията за несъответствия в имотната му декларация - как е ипотекирал терасата на своя тризонет, за която твърди, че не е негова, а собственост на целия блок, в който живее, и нарече публикациите и изявленията по темата „компроматна атака“, зад която стоят проверявани от Комисията олигарси.

Заради сигнал, преценен като сериозен, четирима държавни охранители пазеха днес антикорупционния шеф в първото му появяване след началото на т.нар. афера „Апартаментгейт“.

Имена на атакуващите го не бяха съобщени, но бяха описани като „хора с медии, натрупали по спорен начин първия си милион в началото на прехода" и „имащи 198 милиона причини да водят срещу нас компроматна война и да не искат антикорупционната комисия да работи“.

Пламен Георгиев декларира, че няма да бъде разколебан, включително и от заплахите за физическа разправа.

„Всичко е ясно“ и „точка по въпроса“ бяха репликите, с които антикорупционният шеф отклони въпросите за огромната недекларирана тераса на луксозния му тризонет - близо 200 кв. метра с барбекю и сауна.

На въпрос защо за разлика от другите от властта с евтини имоти, не е обект на проверка, Георгиев възкликна:

„Чудесен въпрос. Защо досега никой не подава сигнал да ми се направи проверка? Твърдят се какви ли не глупости. Нека се подаде сигнал до прокуратурата, нека да се подаде сигнал до парламента, нека да се подаде до нашата комисия. Цялата комисия, пет души комисия, може да ме провери. Никой не ми е подчинен, много ви моля“.

По проверката за апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и двамата зам.-министри се работи активно, каза още Пламен Георгиев. Изяснено е, че сделките са изповядани при един нотариус, проучват се всички продажби на фирма „Аркекс“, търсят се връзки между собствениците ѝ и политици.

„Установихме и действия на министри и зам.-министри, които са давали в хода на изпълнение на техните служебни задължения едни становища, които ние вече сме приобщили. Така че освен тези четири лица, които проверяваме, ще бъдат викани и министри, и зам.-министри да дават обяснение във връзка с актове, които те са давали по повод сградата „Златен век“, за която тече проверката“, каза още Пламен Георгиев.

Вчера през сградата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) имаше протест с искане за оставката на Пламен Георгиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени