Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК инвестира 33 млн. евро в газовата връзка "Комотини – Стара Загора"

Снимка: архив

Европейската комисия (ЕК) ще инвестира 33 млн. евро за изграждането на трансграничен газопровод между Комотини и Стара Загора. Връзката ще бъде с дължина 182 километра. Така газовите системи на двете страни ще бъдат свързани за първи път, като това ще доведе до диверсификация на енергийните източници за региона и ще повиши енергийната сигурност.

Проектът е в рамките на мащабна инвестиция по линия на кохезионната политика в 25 големи инфраструктурни проекти в 10 членки на ЕС в размер на 4 млрд. евро. 

Газопроводът е европейски проект от общ интерес, допринасящ за постигането на целите на Енергийния съюз. По-голямата конкуренция на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите, подчертават от ЕК.

„Тези 25 проекта са пример за това как Европейският съюз работи за подобряване на живота на гражданите - от повишаване на качеството на питейната вода и бързината на железопътния транспорт до модернизиране на болници. През настоящия бюджетен период сме одобрили отпускането на средства от ЕС в размер на 32 млрд. евро за 258 големи инфраструктурни проекта. Тези проекти са „посланици“ на политиката на сближаване и аз се гордея с всеки един от тях“, заяви комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна