Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: „Булгаргаз“ се адаптира към новите реалности

| обновено на 02.04.19 в 17:17
Снимка: БГНЕС

За пръв път в историята си „Булгаргаз“ успя да купи синьо гориво, различно от доставяното ѝ по дългосрочния договор с "Газпромекспорт". Анализаторът от Атлантическия съвет Васко Начев, коментира пред БНР:

„Очевидно от „Булгаргаз“ си дават сметка, че трябва да променят начина си на поведение, що се касае за доставките на природен газ у нас, тъй като без съмнение пазарът отива в една друга плоскост, където, ако „Булгаргаз“ не се държи адекватно, рано или късно просто ще бъде изместен като основен доставчик на природен газ у нас“.

Самият факт, че е дадена възможност за доставка от друг източник „говори красноречиво, че нещо се случва в посока различна от това единствен доставчик да бъде „Газпромекспорт“, смята експертът, според когото се спекулира, че част от този газ ще е втеченен:  

„Това по-скоро звучи смешно, отколкото да му обръщаме внимание. Няма никакво значение какъв тип газ ще бъде доставен“.

По-голямо внимание трябва да бъде поставено върху факта, че „Булгаргаз“ поиска пределна цена на газа, каза Начев за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт"

„Поставянето на прага дава възможност на участниците да бъдат максимално близо до този праг, което е пропуснат шанс да се постигне максимално ниска цена относно тези доставки. Да, не са кой знае какви големи обеми, но въпреки всичко това е стъпка в положителна посока“

Относно търга на „Булгартрансгаз“ за избор на изпълнители на българския участък на газопровода „Турски поток“ Начев каза

"Интересното тук е, че изпълнението е разделено на две части – като изпълнение за 250 и за 615 дни. Това най-вероятно е защото така или иначе до края на 2019 година трябва да има някакво трасе, по което да бъде подаван природен газ към Сърбия. Тъй като всички си дават сметка, че това няма как да стане за такъв кратък период, най-вероятно ще бъде прибегнато към това да бъде използвана сегашната вътрешна газопреносна система и да бъде направено допълнително трасе. Що се касае до целия проект, той вече отива в едно друго време - от порядъка на 615 дни, където трябва да бъде завършен изцяло - от Провадия до Зайчар".

Все още обаче има много въпросителни около проекта за газопровод, няма и окончателно одобрение от страна на Европейската комисия.

Начев коментира и увеличения капацитет на газовата връзка с Гърция. Според него новината „изглежда атрактивно“, но само на повърхността, защото доставки няма как да се случат без съгласието на „Газпромекспорт“.

Главният редактор на „Експертен клуб за икономика и политика“ (ЕКИП) Георги Вулджев също оцени сделката между „Булгаргаз“ и гръцката ДЕПА като "добра първа стъпка":

От „Булгаргаз“ започват да са по-гъвкави в своята политика. Конкретният газ, който ще вземем от Гърция, не е сигурно дали в крайна сметка няма пак да е пак от Русия, самата Гърция основно се снабдява Русия“.

Алтернативите за доставка „не са много“, а количествата, които ще купим Гърция „ще ни стигнат за около 3 месеца“, допълни той:

„В Южна Европа в момента трябва да се свърши повече работа по отношение на газопроводи, на Южния коридор през Турция, който да носи природен газ от Азербайджан като алтернативен на руския. На европейско ниво трябва да се работи и България да е по-активна. Ние, като цяло, сме много пасивни в това отношение - на европейско ниво много рядко говорим за важността на подобни проекти. Всъщност, за България такива проекти са много важни, защото ние сме държавата, която е най-зависима от един единствен източник. За нас има най-голяма полза да се създават повече газопроводи, които правят пренасят газ от различни източници и така да се създаде конкуренция на регионалния пазар“.

Изпълнението на текущия договор с „Газпромекспорт“ в момента „върви нормално“, коментира Вулджев:

„Надявам се, след като „Булгаргаз“ вече предприема първи стъпки към сключването на сделки с алтернативни доставчици, а занапред надявам се и източници, да се започне и съответно да се предоговорят условията по дългосрочните договори, които сключваме с руските доставчици и производители“.

Експертът оцени като "важно" решението на ЕК да отпусне 33 милиона евро за газовата връзка с Гърция между Комотини и Стара Загора и допълни:

„Колкото повече различни източници и колкото повече различни и доставчици като националност, толкова по-добре за нас. Да има от Гърция, да има от Турция - колкото повече, толкова по-добре в нашия конкретен случай!“.


Интервютата можете да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени