Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипи стигнаха до мястото на катастрофата в Северна Македония, при която загинаха четирима българи

"Чесна" с българско семейство на борда се разби в планината Якубица

| обновено на 03.04.19 в 11:42
2
Кадър от инцидента

Спасителните екипи са достигнали до мястото на самолетната катастрофа в Северна Македония, при която вчера загинаха четирима българи. Това каза в "Хоризонт до обед" посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов.

"Два хеликоптера са достигнали до мястото на инцидента. В самолета са намерени четири лица, чиито тленни останки се пренасят към съдебна медицина в Скопие. Все още е рано да говорим за тяхната идентификация", каза посланик Ангелов и допълни, че в българското посолство в Скопие действа кризисен щаб.

Малък самолет "Чесна", летящ от Охрид за София, се разби вчера в Северна Македония. По информация на "Хоризонт", загиналите са 49-годишен бизнесмен, съпругата му - столичен адвокат, и двете им дъщери.

Машината е била пилотирана от мъжа, който се занимава с преработка на отпадъци и има клонове на фирмата си в няколко градове в България. Според македонски медии самолетът изчезнал от радарите около 17.16 ч. българско време. Контактът е бил изгубен западно от Солунска Глава - най-високия връх на планината Якубица в Северна Македония.

От македонската гражданска въздухоплавателна служба съобщиха, че заради лошите метеорологични условия пилотът поискал да кацне в Скопие, а след това съобщил, че ще продължи към София. Преди да изчезне от радарите, той казал, че има силна турбуленция.

За инцидента веднага беше информиран министър-председателят Бойко Борисов. Той държеше постоянна връзка с колегата си Зоран Заев и предложи помощта на България с екипаж, хеликоптер и оборудване, ако е необходимо. Спасителните екипи в съседната ни държава разполагаха с необходимите екипи и техника, но затруднението в издирването на телата на сънародниците ни идваше от трудно достъпния район, в който е паднал самолетът - на височина над 2300 метра, при силна заснеженост, облачност.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че в издирването са се включили хеликоптери и специално подготвени екипи.

Прокуратурата в Северна Македония разследва причините за вчерашната катастрофа, а българските власти са изразили готовност да помогнат за разследването, съобщи министър Маринов:

„Към момента не могат да се направят конкретни заключения за причините. Всичко е въпрос на предположения“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна