Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Райчинова: Совалките на Нетаняху търсят и вътрешнополитически ефект

Утре в Москва предстои среща на президента Владимир Путин с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Двамата лидери ще обсъждат регионални въпроси, както и военното сътрудничество между двете страни. Според официалните съобщения от Тел Авив за Нетаняху Иран е заплахата за сигурността в региона и той е готов да продължи действията си срещу опитите му да се настани в Сирия. Това ще е акцент и на срещата утре, посочи в интервю за предаването „12+3“ журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел.
„Срещите на премиера Нетаняху с президентите Тръмп и Путин не са случайни. Той ще ги използва в парламентарните избори, защото твърди, че именно той е създател на подобни международни отношения. Гражданите на Израел насочват избора си натам - какви ще са външните отношения на Израел".

Според Райчинова политиците в Израел обръщат по-малко внимание на вътрешната политика и рядко се срещат с хората в предизборната кампания.

„Заплахите на границата - Хамас, Хизбула, ситуацията в Иран, биха могли да изиграят роля, защото много хора смятат Нетаняху за лидер и няма кой да го смени".

По повод основния опонент ген. Бени Ганц Райчинова смята, че е отговорил достойно. Но и двамата си отправят взаимни нападки, което не може да удовлетвори израелските граждани.

„Иначе самият Ганц предлага програма, която обхваща всички гледни точки, включително сигурността на страната. Неслучайни са тезите му, че Нетаняху се е провалил в управлението и трябва да отстъпи място на неговата партия да управлява. До изборите остава малко време и тогва ще може да се каже кои настроения ще надделеят“.

Цялото интервю с Весела Райчинова може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени