Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Убежна точка" на Венета Маринова в Пловдив

Известната пловдивска художничка Венета Маринова избира отново къща „Мексиканско изкуство“ към Градската художествена галерия – Пловдив, за да покаже най-новите си творби. Нейната самостоятелна изложба „Убежна точка“, ще се открие днес, 8 април в 18.00 часа. 

Авторката сама ни дава ключ към новия цикъл творби: „Убежната точка е термин, свързан с линейната перспектива. Възприема се като една въображаема, нереална и в същото време реално построима точка в далечината, на хоризонта. Хоризонтът, също въображаем, построява и разделя пространството. Като символи, съотнесени с личното пространство, те  са движение, сливане на посоките, устрем и пътуване към далечното. Пътуване, което носи търсене и намиране на собствени опорна точка и хоризонт."

Като пространство къща „Мексиканско изкуство“ за трети път става убежна точка за самостоятелна изява на художничката. Изложбата ѝ ще продължи до 1 май.

Венета Маринова е учредител и член на известната артистична група “Ръб” (1989 г.), а от 2014 г. – и на група „Жените на Ръб-а“. Тя членува и в Сдружение “Арт колаж -Пловдив". 

Има много участия в колективни международни изложби; международни и национални симпозиуми и пленери; общи национални, регионални и колективни изложби; реализация и участия в множество кураторски проекти. Активен участник е в изложби и акции с група „Ръб’’; в изложби и пърформанси с „Жените на Ръб-а“. 

Авторка е на петнадесет самостоятелни изложби.

С многостранни творчески търсения, през годините тя работи в областта на живописта, колажа, дървопластиката, текстилния колаж и батика. Дългогодишен преподавател е по графичен дизайн. Нейни картини са притежание на галерии и колекционери  в страната и чужбина. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна