Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоминистърът внася промените в Закона за биологичното разнообразие

Природозащитници с призив законопроектът да бъде преразгледан

Нено Димов
Снимка: БТА

Екоминистърът Нено Димов внася в Министерския съвет промените в Закона за биологичното разнообразие. Готвеният в продължение на три години проектозакон предвижда изваждането на зони от екологичната система „Натура 2000“, които са попаднали погрешка в обхвата на защитените територии.

Първичните данни, използвани от държавата, ще бъдат проверявани за достоверност, което ще гарантира взимането на мотивирани решения, обясни министър Нено Димов:

„Ние сме свидетели на огромно количество зони, които попадат в „Натура“, които по никакъв начин не могат да бъдат в „Натура“, защото данните, по които са направени, са непроверени. Факт е, че тези грешки са правени преди повече от 12 години и е много трудно да бъдат изправени в момента, но този закон дава и тази възможност“.

Проектозаконът предвижда изграждането на нови структури на национално и регионално ниво, като акцентът пада върху увеличаването на ангажираността на местните власти:

„По този начин в такъв тип органи, в рамката, която ще се задава на национално ниво, ще могат да бъдат взимани най-добрите решения, за да бъде намерен баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие в региона“.

Въвежда се и изискването за разработването на териториални планове за управлението на зоната „Натура“, които досега не са били задължителни, допълни екоминистърът:

„С това отговаряме и на една от критиките на Европейския съюз, че само чрез забрани не може да бъде постигнато добро състояние на различните хабитати и местообитания“.

Природозащитници обаче се обърнаха с призив към премиера Бойко Борисов законопроектът да бъде преразгледан. Стефан Аврамов от фондация „Биоразнообразие" каза, че ако не бъдат предприети мерки, природозащитниците ще сезират Европейската комисия и ще подновят протестите си:

„Мрежата „Натура 2000“ е оценявана няколко пъти от БАН, оценявана е и от ЕК. Неговото заявление, че трябва да се изключват части от "Натура 2000“ и тя да се намалява, показва истинските намерения на този закон“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна