Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Алтмайер: Удължаването на срока за Брекзит е добра новина за всички нас

Петер Алтмайер, финансов и икономически министър на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер заяви в четвъртък, че решението на лидерите на Европейския съюз да дадат на Великобритания допълнителни шест месеца, за да напусне блока е добър ход и ще даде възможност ЕС да се съсредоточи върху други неотложни въпроси.

"Държавните и правителствените ръководители в Европейския съюз се споразумяха в Брюксел да избегнат твърдия Брекзит, като това е добра новина за всички нас", заяви Алтмайер в реч в Берлин, цитиран от Ройтерс.

Немският икономически и финансов министър добави, че шестмесечното удължаване (до 31-ви октомври) означава, че Европейският съюз на първо време ще престане да говори за Брекзит и ще може да се фокусира върху други предизвикателства като въпросите свързани с изкуствения интелект и дигитализация.

Неговото изявление е факт, след като късно снощи лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и британският премиер Тереза Мей се договориха за гъвкаво удължаване на срока за излизането на Великобритания от единния блок до 31-ви октомври тази година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна