Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Където пеят раците“ от Дилия Оуенс

БНР Новини

Зоолог по образование, американската писателка Дилия Оуенс е прекарала десетилетия сред дивите обитатели на Африка, написала е заедно със съпруга си документални и научни трудове, които са високо оценени и награждавани.

Това е първата и́ художествена творба, но заради успеха и́, Дилия смята да продължи работа в този жанр. „Където пеят раците“ е израз, с който майка й някога е пожелавала на малкото си момиченце да е свободно, безстрашно и да следва пътищата, които ще го отведат до щастието. Той е също символ на представата за независимост и пълно сливане с природата.

Едва ли може да се измисли по-подходящо заглавие за историята на Кая - Момичето от мочурището. Колкото романтична, „засмукваща“  вниманието и емоциите, толкова и мъчителна за възприемане на моменти е тази поредица от срещи и изоставяния в живота на една жена  - от детската до зрялата и́ възраст. 

Двайсет и седем поредни седмици до днес книгата оглавява литературната класацията на „Ню Йорк Таймс“. Сюжетът привлича интереса на Рийз Уидърспуун, която ще продуцира заснемането на филм по него.

Преводът от английски е на Лидия Шведова, художник е Иван Масларов.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от