Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Досю Досков: За да говори нормално детето, трябва активно общуване с човек без говорни и гласови дефекти

Който иска добре да говори и да пее, трябва да се научи да диша като йога - диафрагмено, обяснява известният УНГ-специалист и фониатър

Детето до 2 години и половина имитира това, което види и чуе
Снимка: pixabay.com
Гласът е уникална проява и символ на човешката индивидуалност, той е интересен акустичен феномен, обусловен от природни дадености и трябва внимателно да бъде развиван и пазен.

Проф. Досков се грижи за човекшия глас десетки годиниВ това ще се убедите, ако чуете разговора с проф. Досю Досков. Той е дългогодишен специалист по УНГ и фониатър, около 45 години е ръководител на единствената в България Клиника по заболявания на гласа и гласова рехабилитация в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“.

Грижата по опазването на човешкия глас започва още от раждането на детето – обяснява проф. Досков. Първите акустични изяви са плачът, детския смях, гукането.

Развитието на говора и певческия глас става до 2-2,5 години. То е възможно само ако има развит център на слуха и нормално нервно-психическо развитие.
Детето започва да възприема много информация чрез слуха – от майката, от бабата, от околния свят.

Много е важно да има добра и честа комуникация в първите години. И понеже детето развива своите способности на базата на фиксиране и имитиране на това, което вижда и чува, важно е кой и как му говори – не става дума само за диалект, а и човекът, който обучава трябва да няма говорни и гласови дефекти (например да е с дрезгав глас или да заеква).

Ако няма развитие до втората година и не говори срички, думи, изречения - детето задължително трябва да се изследва в специализирана лаборатория.

До 7-годишна възраст детето има диапазон една октава. Не е правилно да се насилва гласът, да се принуждава детето да имитира любими певици. Това е нефизиологично и може да доведе до увреди на гласа.

Тук ролята на вокалните педагози е първостепенна. Това, както и умението да се диша с диафрагмата, се учи в НАТФИЗ и в Консерваторията.

Има една стара максима: Който иска добре да говори и да пее, трябва да се научи добре да диша.

Този глас (и образ) е труден за имитация Снимка: ЕПА/БГНЕСЗа възпроизвеждане на звук през устата участват 40 мускула. Участват 3 системи – дихателната, фонаторна и резонаторна. Гласовите гънки (струни) се състоят от 95% мускул и 5% лигавица.

Човешкият глас има 4 качества: диапазон – тонов и силов, издръжливост (времетраене) и тембър. От 4-те единствено тембърът е постоянна величина.

Уврежданията се дължат най-често на неспазване на хигиената на гласа, подчертава проф. Досков

Момченцата трябва да внимават през пубертета и да не напрягат много гласа си – да няма силно пеене, викове и крясъци. Защото иначе процесът на мутация на гласа (при която той пада с една октава) може да продължи с години, а това води до присмиване, до депресия…

Проф. Досков обърна внимание и на чистотата на въздуха, който дишаме, както и на рефлуксната болест.

Храната и алкохолът например по-малко влияят на гласа (освен ако не предизвикват рефлукс), но фактори като алергени във въздуха могат да навредят на човек с гласово-речева професия – певец, артист, учител, свещеник, екскурзовод…(човек вдишва и издишва средно 16 пъти в минута).

Чуйте повече от проф. Досков в приложения звуков файл от предаването "Часът на здравето".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от