Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов несъгласен с готвените промени в статута на "тримата големи" в съдебната система

Инициатива “Правосъдие за всеки" и Гражданско сдружение "БОЕЦ" проведоха конференция: "Независим съд - свободна държава! За Правото и справедливоста".
Снимка: БГНЕС

Независимостта на съдебната система и свободата на медиите у нас са под голям въпрос, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той заяви, че не е съгласен с готвените промени в статута на т. нар. трима големи в съдебната система и допълни, че се правят опити за пълното подчиняване на съда.

Според него върховенството на закона и разделението на властите у нас са силно компрометирани, а ключови държавни институции са завладени от частни интереси.

Той допълни, че през последните години ставаме свидетели на невиждан разврат, който посяга на хилядолетни европейски правни светлини. Панов разкритикува и представителите в парламента:

"Хора, които дори не искат да имат допир със съседите си и за тази цел си купуват отделен асансьор, макар формално тяхната функция е да бъдат изразители на народната воля, която да въплътят в правна норма".

На този фон истинската корупция остава необезпокоявана и всепроникваща, посочва председателят на Върховния Касационен съд, който допълва, че мракобесните времена в българското правосъдие тепърва предстоят:

"Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров вече се е преселил в креслото на главният инспектор. Благодарение на правомощията, с които разполага тази институция, тя ще се превърне в поредното завоевания на олигархични интереси така, както работеше българската прокуратура през последните 7 години".

Панов призова за намаляване на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет и коментира още:

"Изкусното пришиване на двамата председатели към главния прокурор е тема, която няма как да бъде приемлива за българското законодателство. Не съм чул Европейската комисия да изисква някакъв специален ред на разследване на „тримата големи“ и по-специално двамата председатели. Те и сега биха могли да бъдат разследвани от прокуратурата".

Колкото до възможността за предсрочно прекратяване на мандатите на "тримата големи", Панов коментира, че това е описано като възможност в Закона за съдебната власт.

Председателят на Върховния касационен съд допълни, че няма да освободи поста, който заема, докато тече разследването срещу него за данъчни престъпления.

По-рано, в интервю за БНТ, заместник-главният прокурор Иван Гешев нападна председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов с думите: “Ако искаш да си адвокат - напусни магистратурата и си намери клиенти. Ако искаш да си политик - направи си партия“.

Гешев обясни, че не би приел да бъде подкрепян от неправителствени организации, както в защита на Панов имаше протест от “Правосъдие за всеки".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени