Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на "Хуавей": САЩ гледат на 5G технологията като на "ядрена бомба"

Жън Чжънфей, основател и изпълнителен директор на "Хуавей"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят и главен изпълнителен директор на "Хуавей" (Huawei) Жън Чжънфей заяви в интервю, публикувано в сряда от вестник "Ханделсблат", че Съединените щати за съжаление гледат на 5G мобилната интернет технология от последното поколение като на "ядрена бомба" по отношение на властта, която тя може да даде на онези, които имат контрол над нея. "Тази оценка на нещата обаче не е вярна", подчерта той.

В по-общ план САЩ трябва да могат да приемат възхода на други страни, освен ако не искат "нова студена война", заяви основателят на "Хуавей", който навремето работеше като технолог в китайската армия.

От друга страна Жън Чжънфей се възхищава на сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп и по-специално на политиката му на намаляване на данъците, която може да послужи като модел за Китай. "Президентът Доналд Тръмп е страхотен, защото успя да прокара данъчни облекчения в една демократична държава за толкова кратко време", посочи той.

Запитан дали са настъпили неблагоприятни последици от натиска на Вашингтон върху "Хуавей", основателят на компанията отговори решително с "не", като се позова на увеличение от 30% на приходите и на печалбата за първото тримесечие на тази година. Компанията може да види само значителни негативни ефекти за бизнес си в САЩ, тъй като тя "няма почти никакви продажби на американския пазар", добави Чжънфей, отбелязвайки, че няма планове да спечели по-голямо присъствие на американския пазар.

Той обаче предупреди, че евентуалната смърт на "Хуавей" ще представлява "заплаха за целия свят", тъй като компанията има около 90 хиляди патенти по света и вече е взела участие във всички видове индустрии.

Според Жън Чжънфей американските твърдения, че "Хуавей" инсталира "задни вратички", за да шпионира чрез своите продукти, са "просто приказки", тъй като компанията не би рискувала с подобна практика пазари в над 170 страни. Всички случаи на индустриален шпионаж, включващи служители на "Хуавей", са били "изолирани", подчерта той. Що се отнася до повдиганите от САЩ обвинения срещу китайския технологичен гигант, "ние вярваме, че ще спечелим", посочи Жън Чжънфей.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна