Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на задържаните екопротестъри в Лондон приближи 400

Театрална група от активисти на движението Extinction Rebellion в Лондон по време на спектакъл на 17 април
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екопротестите в Лондон продължават вече четвърти ден. Около 400 души са арестувани. Проучване на общественото мнение показва обаче, че заради създадените проблеми за транспорта все повече граждани се настройват срещу протестиращите.

Тримата активисти на движението Extinction Rebellion, които вчера залепиха ръцете си за вагон на станция „Канари Уорф“, бяха обвинени в нарушение на обществения ред и ще бъдат изправени на съд, съобщиха от транспортната полиция.

Движението обеща междувременно да продължи с мирните протести, докато не бъдат изпълнени исканията му: правителството да каже истината колко е тревожна ситуацията със замърсяването на околната среда, емисиите на вредни газове да бъдат сведени до нула до 2025 година и да се създаде „граждански съвет“ за съблюдаване на климатичните промени. Възлови кръстовища в централен Лондон и няколко моста над Темза и днес остават блокирани. 

Някои недоумяват от тактиката на Extinction Rebellion да бъдат арестувани колкото се може повече негови активисти. Критиците на протеста не одобряват препятстването на обществения транспорт и ангажирането на полицията, която и без това изпитва затруднения поради намаления си състав.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна