Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Грозданов: Ясни са обещанията на новия президент на Украйна, не е ясно как ще ги изпълни

Пламен Грозданов
Снимка: БГНЕС

Бившият посланик на България в Русия Пламен Грозданов коментира в интервю за предаването "12+3" победата на актьора Володимир Зеленски на президентските избори в Украйна.

Грозданов отбеляза, че "по време на кампанията Зеленски успя да се предстви като по-умерен политик, но след гласуването идва въпросът какво следва. В случая това е въпрос за милион лева."

Три са основните послания на Зеленски - борбата с корупцията, повишаване на жизнения стандарт на украинците и урегулиране на корфликта в Източна Украйна Но не е ясно как ще се постигне всичко това. Украйна има особена политическа система. Президентът се възприема от останалите големи играчи като пръв между равни. Даже такива играчи като Янукович и Порошенко не можаха да се справят, въпреки че се опитаха изцяло да овладеят властовите позиции. Останалите участници в този процес са много мощни  -  Бойко, Тимошенко, Порошенко, Рабинович - хора, които едва ли ще позволят някой да не се съобразява с тях. Зеленски се свързва с представител на този елит  - Коломойски. Дали това е така и дали ще може да се освободи от тази зависимост, това засега не е ясно, добави Грозданов.

Много е интересно как ще реагира Порошенко. Той вече даде заявка, че няма да излезе от политиката. Има спекулации, че ще се опита да отложи инагурацията и да предизвика предсрочни избори в опит да получи повече гласове в Радата. Едно е ясно - че украинският народ е пълен с оптимизъм и надежда. Въпросът е дали Зеленски ще успее да обедини сили, които ще позволят Украйна да тръгне по-нормален път на развитие. Зеленски заяви, че ще направи всичко възможно да активизира Минския процес. В Москва засега са много сдържани и не дават особени надежди за бързо и рязко подобряване на отношенията, каза още Пламен Грозданов. 

Той допълни, че "Украйна е наш добър партньор. За нас е много важно какво ще бъде отношението на новия президент към огромната българска общност в Украйна."

 Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна