Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайнствените пещери на Атон

Манастирът Симоно-Петра, в далечината връх Атон
Снимка: архив

Атонската Света гора до ден днешен продължава да крие много тайни. В това продължават да се убеждават изследователите, които продължават да изучават загадъчните недра на полуострова, на който са изградени двадесет манастира, повече от десет скита, стотици килии и постници и където монаси прекарват своите дни в усамотение и съзерцание.

С председателя на Балканския спелеоложки съюз Алексей Жалов разговаряме за резултатите от международните експедиции, посветили проучванията си на картирането както на редица естествени пещери, така и на изкуствени подземни съоръжения, свързани с манастирите на Атонския полуостров – в това число обитаваните от монаси в различни периоди от време.

Ръководителят на катедра „Библеистика“ към Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Екатерина Дамянова има какво да добави на Велики четвъртък – денят, на който Исус Христос произнася паметните думи „Един от вас ще ме предаде“. Тя разказва за хипотезата, която се опитва да преосмисли мотивите за предателството на Юда Искариотски чрез религиозните представи на една от крайните групировки в сектата на зелотите в древен Рим, известна като „сикарии“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна