Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цената на петрола ще се задържи около $75 за барел, прогнозират анализатори

Цената на петрола ще се задържи около максимум 75 долара за барел, прогнозираха пред БНР анализатори. През седмицата стойността на черното злато удари 5-месечен връх, след като Съединените щати обявиха, че ще разширят санкциите срещу Иран и целят на пазара да няма нито един барел ирански петрол.

Как геополитическите фактори влияят върху цената на петрола и каква ще бъде тя в следващите месеци и години търси отговор репортаж на Марта Младенова в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според Съединените щати около 40 % от приходите на Иран идват от износа на петрол. Досега действащите санкции изключваха осем държави - Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция, но вече Вашингтон настоява и тези държави да престанат да купуват черно злато от Техеран. Пазарите веднага реагираха, категоричен е Лукман Отънуга, анализатор в базираната в Лондон брокерска къща Forex Time:

„Непосредственият ефект е твърде очевиден. Всички цени изхвърчаха до звездите. И лекият петрол, и сортът брент поскъпнаха рекордно през седмицата, което е напълно логично. Представете си просто 1,2 милиарда барела дневно просто изчезват от петролния пазар. Към това трябва да добавим, че Организацията на страните - износителки на петрол и съюзниците й свиват производството от началото на тази година, както и геополитическото напрежение в Либия, санкциите срещу Венецуела -всичко това ще поддържа цената на всички видове петрол в краткосрочен план.“

Иран - разбира се, отказа да се съобрази с допълнителните санкции от Вашингтон

„Това е друг много важен елемент от ситуацията, която се развива през седмицата. Иран просто каза, че исканията на Съединените щати няма да бъдат изпълнени. Честно казано, за мен е много трудно още да направя заключение докъде ще се стигне. Мисля, че е твърде рано за прогноза. Въпреки това опасението, че няма да има достатъчно количество петрол, за да удовлетвори световното търсене, ще държи цената на черното злато висока“

А Съединените щати искат точно обратното, категорична е Агате Демария от The Economist Intelligence Unit, която вече с нетърпение очаква срещата на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници - най-вече Русия, която ще се проведе през юни.

„Има две неща, които ще бъдат много интересни. Първото ще е реакцията на Саудитска Арабия, защото от Съединените щати са убедени, че те имат достатъчно влияние върху нея, за да я накарат да увеличи производството на петрол и да запълни липсващите количества заради иранските санкции. Ние очакваме, че Саудитска Арабия поне частично ще се съгласи да компенсира иранската квота, заяви Демария, която визира документ, който вече е внесен за разглеждане в Сената. Според записаните в него текстове, може да се стигне до забрана на американски инвеститори да влагат средства в руски дългови облигации и допълнителни санкции срещу руските банки.

А геополитическата игра на Вашингтон има измерения и по отношение на Китай, припомня Отънуга: „Когато вземем под внимание количествата петрол, купувани от Китай и фактът, че именно тази държава е основният купувач на ирански петрол, ситуацията става още по-тежка. Досега Китай беше изключен от санкциите и можеше да купува ирански петрол, а сега всички се питат - откъде Китай ще купува петрол. Очаква се останалите държави във формата ОПЕК + и Съединените щати да осигурят достатъчно количества черно злато за нуждите на Пекин.

Дали това ще се случи, ще разберем още следващата седмица, смятат анализаторите, които посочват, че Гърция и Италия отдавна не купуват ирански петрол, а останалите пет държави, за които досега имаше изключение, по никакъв начин не биха противоречали на Съединените щати.

„И в същото време ние имаме доста сериозни притеснения за забавянето на световната икономика, което естествено ще намали търсенето на петрол. Като добавим към този фактор геополитическото напрежение и ситуацията около Иран, очаквам да има запазване на високите цени. Всеки от тези фактори сам по себе си е предпоставка за скъп петрол. В числа - лекият американски суров петрол ще се движи в диапазона между 70 и 75 долара за барел“, коментира Отънуга, според когото по-дългосрочни прогнози биха били твърде смели.

Демария прояви именно такава смелост: „Нашите прогнози са, че петролните цени ще останат в границите между 60 и 75 долара за барел от тази до 2023 година. Както виждате, ние имаме пределна цена и дъно на прогнозата. Ще започна с тавана на цената на черното злато. 75 долара за барел е в случай на сериозно забавяне на икономиката, което ще намали търсенето на суровината и съответно ще окаже натиск върху цената ѝ“.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020