Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадуро зове армията на Венецуела да е готова за US офанзива

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова въоръжените сили на страната да са в готовност да я защитават в случай на американска военна офанзива. В същото време лидерът на опозицията Хуан Гуайдо оглави нови протести срещу режима. Ситуацията във Венецуела обобщава редакторът Лилия Димитрова.

В реч пред военни Николас Мадуро призова армията да е в готовност да защитава страната, ако един ден, „американската империя се осмели да докосне територията ни“.

Мадуро произнесе речта си в момент, когато опозицията започна поредните протести срещу управлението му. Този път те се провеждат около военни бази в цялата страна и призовават венецуелските военни да се обърнат срещу Мадуро.

Според дипломатическия представител на Гуайдо за България Естефания Мелендес, случилото се през седмицата е обнадеждаващо и в крайна сметка ще доведе до свалянето на Мадуро.

„Трябва да сме реалисти - това е голям процес, който няма да приключи за ден. Но достатъчно доказателство е, че военният министър Падрино Лопес призна по телевизията, стоейки до Мадуро, че е участвал в преговори за край на това правителство“

В предаването Събота 150 посланичката на правителството на Николас Мадуро у нас Ориета Капони заяви, че опозицията във Венецуела се ползва от подкрепата на изключително малък дял в обществото и армията. Капони допълни, че социалистическата власт няма проблем да се задържи, въпреки американските санкции:

„Куба живее в ембарго от 60 години, Иран – от 40. Разговаряме с тях, но не само с тях. Този уикенд президентът Мадуро покани целия народ, всички министри и губернатори да седнат на една маса и да разсъждават как да бъдат решени проблемите.“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени