Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ориета Капони, посланик на Венецуела: Хуан Гуайдо разполага единствено с насилие

| обновено на 04.05.19 в 11:51
Ориета Капони

„Ясно е, че във Венецуела има една малка група, която не се съобразява с правителството. Това се случва във всички страни по света - едни подкрепят управляващите, а други не са съгласни с управлението“, заяви пред БНР венецуелската посланичка у нас Ориета Капони.

„Но проблемът е, че Венецуела се превърна в изходна точка на една геополитическа война. Група от страни под ръководството на САЩ са против правителството на Николас Мадуро. И всичко това се случва, защото Венецуела има огромни богатства - не само на петрол, но на злато, полезни изкопаеми и питейна вода“, каза тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според нея идеята е ясна - САЩ искат да бъдат хегемон в Латинска Америка, а големите международни медии не разпространяват истинските новини от Венецуела и в Европа никога не се предават манифестациите, които постоянно се организират в полза на президента Мадуро.

„Медиите искат да накарат хората да мислят, че 80 процента от населението е против президента, което е точно обратното“, твърди Капони. И допълва: „Не мога да кажа нищо друго, освен че Николас Мадуро държи законовата власт в страната. Гуайдо няма войска, няма територия, няма нищо. Единственото, което има, е насилието“. 

„Във всички революционни процеси по света винаги е имало предатели. Става въпрос за малка група полковници от армията и разузнаването. Действията на тези хора винаги са провокирани от САЩ чрез долари“, коментира тя наличието на ренегати в армията.

„Тези пари, които използват САЩ, в голямата си част са на народа на Венецуела. Защото понастоящем правителството на Венецуела има 30 милиарда долара, блокирани в международни банки.

САЩ използват престъпни санкции срещу Венецуела, чрез абсолютно незаконна блокада на парите на венецуелския народ. Обвиняват правителството на Мадуро, че не иска да приеме хуманитарна помощ, но преди седмица президентът на Червения кръст имаше среща в Каракас с нашия президент. Два дни по-късно във Венецуела влезе помощ от храни и лекарства. Не отричаме, че се намираме в трудна икономическа ситуация, но тя се дължи на незаконните санкции“, подчерта Капони.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна