Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Увеличение на продажбите на дребно в ЕС и България през март при тяхна стагнация в еврозоната

През март продажбите на дребно в ЕС се повишиха за трети пореден месец, като в същото време отбелязаха стагнация в рамките на еврозоната, но след солиден растеж от началото на годината, което е нов сигнал, че вътрешното потребление остана важен генератор за икономически растеж в Европа през първото тримесечие на 2019-а година.

Продажбите на дребно в България също нараснаха през март, отбелязвайки първо повишение от ноември 2018-а година насам, показват най-новите данни на Евростат.

През март търговията на дребно в еврозоната остана на нивото от февруари, когато обаче нарасна с 0,5% (възходяща ревизия от повишение с 0,4%) и след ръст с 0,9% през януари, докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за слабо понижение с 0,1 на сто. Добро повишение с 0,6% беше отчетено при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на автомобилно гориво се свиха с 0,6%, а на нехранителни продукти - с 0,4 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се забави през март до 1,9% от 3,0% през февруари, отбелязвайки най-слабо повишение от последния месец на 2018-а година, но при осреднени прогнози на  финансовите пазари за още по-сериозно забавяне на техния растеж до 1,8 на сто. Основен генератор на този растеж беше повишението с 3,0% при продажбите на нехранителни стоки, докато продажбите на автомобилни горива се повишиха с 1,4%, а на храни, напитки и тютюневи изделия - с едва 0,7 на сто.

Сравнително добрите данни за продажбите на дребно идва в момент, когато потребителските нагласи сякаш започнаха да се възстановяват след тяхното влошаване през голяма част от предходната година, намирайки подкрепа от спадащите нива на безработица и увеличаващите се заплати. Тяхното добро представяне от началото на годината изглежда в подкрепа на по-добрия от очакваното растеж на БВП през първото тримесечие с 0,4% спрямо последното тримесечие на 2018-а година, когато икономиката на еврозоната се разшири с едва 0,2 на сто.

В рамките на целия ЕС продажбите на дребно през март пък се увеличиха за трети пореден месец от началото на годината, нараствайки с 0,3% спрямо февруари, когато те се повишиха с 0,5% и след растеж с 0,9% през януари. На годишна база техният растеж се забави през март до 2,9% от 3,4% месец по-рано.

Подобно на осреднените данни за ЕС, Евростат отчете повишаване и на продажбите на дребно в България с 0,3% спрямо февруари, когато те се свиха с 0,6% на сто. Това представлява първо увеличаване на търговията на дребно в нашата страна от ноември 2018-а година насам.

В същото продажбите на дребно в България се повишиха през март на годишна база с 0,5% след нулев растеж през февруари, когато беше отчетна тяхната първа стагнация в нашата страна от 29 месеца насам.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от