Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Яцек Войчек: Мостове трябва да бъдат изградени и затова е толкова важен гласът на папата

Папа Франциск отслужи света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски.
Снимка: БТА

„Прави невероятно впечатление много позитивния дух на папа Франциск, който успява да ни вдъхновява с отношението на хората около нас. Нещо, което е много важно и ценно в днешния ден“, каза пред БНР отец Яцек Войчек от католическата енория „Св. Ана“ в Шумен.

В предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ той коментира впечатленията си от продължаващата визита на главата на Римокатолическата църква у нас.

„Този дух (на папа Франциск – б. р.) е предаден в Раковски на много млади хора, деца, които останаха изключително щастливи от срещата с папата и от това, че са получили 1-во причастие от нега е изключителен празник за тези малки деца“, посочи още той.

Според него най-важното послание от визитата е:

„Ако погледнем през всички тези срещи, които папата направи днес, включително в бежанския център във Враждебна, можем да отбележим, че основната линия може да се подчертае с едно изречение, че човекът е мярката, не нещо друго, а човекът“.

„И всеки един човек носи в себе си именно тази мярка, която е основна, независимо какъв е по вероизповедание, по икономически статус и дали в момента е в родината си или не. Човекът е основна мярка, защото е божие творение и божие създание“.

„Мостове трябва да бъдат изградени и затова е толкова важен този глас на папата, неговото свидетелство в днешния свят, защото сякаш за нас е много по-лесно днес да градим стени“.

Интервюто на Снежана Иванова с отец Яцек Войчек може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна